Utolsó kommentek

  • Chilifutár: Tisztelt Rosenstein Úr! Gratulálunk, mindig szívből örülünk annak, amikor a munka nyeri el méltó ... (2012.03.25. 21:10) Az Év vállalkozója díj margójára
  • Bogár-Papa: Kedves Tibor! Nem tudom emlékszel e rám (Bogár Imre)vagyok:D Én "csak" szeretettel tudok Rád emlék... (2011.07.02. 21:18) Készülünk a nyárra
  • mamati41: Kedves Tibor! Mindig is szerettem volna megkóstolni egy igazi sóletet. Hát nemrég e recept alapjá... (2011.06.22. 20:38) A mi családi sóletunk
  • Hepci: Március elején az ajánlatból választottam "paprikás csirkét". Szép volt és jó volt, de megmondom ő... (2011.05.04. 22:16) Retro – ahogyan mi gondoltuk
  • cckk: Kedves Tibi bácsi! Elkészítettem a kenyeret, nagyon jó lett! Köszönöm a receptet! Emőke (2011.04.18. 15:24) A Százados úttól a konyhánkig
  • Utolsó 20

Címkék

a (1) anyatej (1) árpagyöngy (1) bácskai (1) belsőség (1) bélszín (1) betűtésztával (1) borsikafű (1) budapest (1) chili (1) chorizo (1) Címkék (1) citromfű (1) costes (1) családi vendéglő (1) csengele (2) csillag (1) csirke (1) curry (1) daragaluska (1) disznózsír (1) egyszerű (1) erdély (1) étel (1) étlap (1) év (1) facebook (1) fakanál (2) flódni (1) főszakács (1) franciás (1) fürjtojás (1) gasztronómus (1) gesztenyés (1) gombóc (1) gundel (1) gyömbér (1) halász (1) halászlé (1) halkocsonya (1) házi nyúl (1) hollandi (1) hortobágyi (1) inez (1) jutka (1) kakukkfő (1) kakukkfű (1) kaliforniai (2) kalla (2) kálmán (2) kapor (1) káposzta (1) karácsony (1) karalábé (1) kaszinó (1) katicabogár (1) kéksajt (1) királynője (1) klubrádió (1) kocsonya (1) kolbász (1) köret (1) körettel (1) kovászolás (1) kugli (1) lecsó (1) lecsőpürével (1) lestyán (1) levendula (1) leves (1) liba (1) libaháj (1) libamáj (2) libanyak (1) libatöpörtyű (1) libazsír (1) lime (1) luca (5) mackó (1) marhapofa (1) mártás (1) medvehagyma (1) menta (2) menükártya (1) metélőhagyma (1) mézes (1) michelin (1) mira (3) motoros (1) nagyszálló (1) nobu (1) nokedli (1) nokedlivel (1) novák (1) nyári (2) olívaolaj (1) őzragu (1) padlizsán (1) paprika (5) paprikás (1) paradicsom (1) paradicsomleves (1) pestó (1) petrezselyem (1) póni (1) pörkölt (3) rántott csirke (1) receptkönyv (1) régi (1) retro (1) rizseshús (1) ruccola (1) rudi (1) sajttorta (1) sárvár (1) sátoros (1) skandináv (1) sólet (3) spárga (4) spirit (1) szájmarketing (1) szakács (1) szauna (1) szilvás (1) szója (1) születésnap (1) szünet (1) tail (1) tarkabab (1) tárkonyos (1) tata (1) tavaszi (1) tejföl (1) tojás (1) töltelék (1) töltött (4) tonhal (1) torta (1) túró (1) új (1) ünnep (1) vaj (1) váncsa istván (1) vargánya (1) vendégház (1) venesz (1) vörös (1) yellow (1) zeller (1) zöldségek (1) zsálya (2) zsidótojás (1) zsíros (1)

A mi családi sóletunk

2010.06.12. 19:41 | Rosenstein Tibor | 7 komment

Ma reggel így köszönt el tőlem az én drágám, a kisunokám: Pá papa! Sólet!

Ezen annyira megdöbbentem, hogy a másfél éves Mira éppen most alakuló szótárában máris benne van a mi hagyományos ételünk, hogy ezen felbuzdulva arra gondoltam, mesélek a sóletról. Meg is nyugodtam, mert a jelek szerint van jövőnk, a harmadik generáció tovább viszi a Rosenstein vendéglőt.

A sólet hagyományáról kevés személyes élményem van a gyerekkoromból, mert nálunk otthon meglehetősen ritkán futotta ilyen különlegességre. Ráadásul ez tipikusan az az étel, amit kis tételben, három-négy személyre nem érdemes főzni. És pék sem volt a környékünkön, Kőbányán, az ötvenes években, ahol meg tudták volna sütni a nagyanyáim. Márpedig ez a szertartás része: nagy edényben vitték a pékhez a szigorúan libazsírral készült sóletot, hogy a kemencében süljön hosszú órákon át, vagy pedig, végszükség esetén, az otthoni sütőben készítették el. Nem tudok róla, hogy lennének kőbe vésett szabályai, mindenki a saját sóletjára esküszik.
Az elmúlt évek alatt sok helyen kóstoltam a sóletot, és végül kialakítottam a saját receptemet, aminek a lényege a szaftosság, nem száraz, pergő benne a bab. Ezt aztán a vendégeim megszerették, és arra inspiráltak, hogy mindig mással készítsem el: füstölt marha szeggyel, vagy füstölt libával, - a diétázóknak mellel - vagy combbal, vagy libakolbásszal. Teszek bele egész tojást is, héjasan. A hagyományosból nem maradhatott ki a libanyak, amelynek a bőrét megtöltötték fűszeres liszttel, és ezt külön tálalták. A mai, úri világban ezt már kevesen ennék meg, mert mindenki a húsra vadászik. Viszont meglepődnek, és boldogok a vendégeink, amikor mindig más finom falatra találnak az ételben. Télen-nyáron mindig az étlapunkon van. Mi itt az étteremben sütőben készítjük, és a tűzhelyünk cseréjénél külön szempont volt, hogy az elektromos sütőnk alkalmas legyen a lassú főzésre.
A sólettel kapcsolatban sok kedves élményem van. Az egyik, hogy törzsvendégünk évente egyszer vendégül látja otthonában népes baráti körét. Akiknek többek között sólettel is kedveskedni szokott, és ezt tőlünk vitte a konyhájára. Az egyik ilyen baráti összejövetelen egy meghívott vendége – szintén törzsvendégünk - nem bírta kivárni, amíg az étel az asztalra kerül, kiosont a konyhába, és belekóstolt a sóletbe. Amikor ráérzett az ismerős ízre, azonnal föltette a kérdést a házigazdának: Ismeritek a Rosensteint?
Közben kiderült, honnan ismeri Mirácskánk a sóletot – egyelőre csak a szót, mert ilyen nehéz ételt még nem adtunk neki. Judittal nézegették a szakácskönyvemet, és közben a nagyanyja magyarázta, mit látni a képeken. A sóletot már megjegyezte.
 
Sólet, Rosenstein módra
 
Hozzávalók:
50 dkg füstölt marhaszegy
5 db füstölt libacomb
5 db egész, héjas tojás
10 dkg libazsír
80 dkg apró tarkabab
20 dkg árpa gyöngye
20 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, pirospaprika, bors
 
A babot, és egy külön edényben a füstölt húsokat pár órára hideg vízben áztatjuk. A libazsírt mély lábosban felhevítjük, beletesszük az apróra vágott hagymát, az összezúzott fokhagymát, majd megfonnyasztjuk, meghintjük pirospaprikával, borssal, és felöntjük vízzel. Hozzátesszük a füstölt húsokat, a babot, az árpa gyöngyét, és még annyi vizet öntünk hozzá, hogy jól ellepje. Néha megkeverve felforraljuk. Beletesszük a megmosott tojásokat, és fedővel letakarva sütőbe tesszük, 3-4 órát hagyjuk szép, egyenletesen sülni. Amikor elkészült, a babot mély tálba tesszük, és a tetejére helyezzük a felszeletelt húst, a főtt és megtisztított tojást, a libacombot.

A bejegyzés trackback címe:

https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr972076870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tyukanyo13 2011.02.16. 20:56:24

Nagyon guszta, még olvasni is!
Én átvariáltam a saját ízlésünkre: füstölt bordaporc(mindenünk a porcogós husi) és csülök( ez nem füstölt). Mi ebben a variációban szeretjük és a főtt tojást elhagyom. Tényleg, ez változtat az ízén?

Rosenstein Tibor 2011.02.18. 15:41:39

@tyukanyo13:
Kedves Tyúkanyó!

Ízlés dolga, hogy ki mivel főzi a sóletet, ez nem változtat semmit az ízén - de biztos, hogy más lesz, mint az enyém. A tojást inkább hagyjuk a diétásoknak.
Mi igyekszünk a kóser változatot készíteni. Mindig más kerül bele szombatonként, hogy változatos legyen, de semmiképpen sem sertés. Boldogult Nagyanyám szavait tudom itt idézni: Minden kóser, ami jó!
Jó étvágyat kívánok, de az etalon a Rosenstein-ben megkóstolható.

Üdvözlettel: Rosenstein Tibor

KZsolt 2011.02.22. 17:36:50

Nagyon finom lehet a sólet. Sajnos én még nem jutottam el az ön éttermébe. "ami késik az nem múlik" tartja a mondás. Annyit szeretnék meg tudni,hogy hol lehet füstőlt marhaszegyet vásárolni? További sok erőt és egészséget kívánok. Üdvözlettel: Koselák Zsolt Nagykőrös

Harangláb · http://haranglabbisztro.blogspot.com/ 2011.02.23. 14:50:34

Kedves Rosenstein úr!
Szeretném megkérdezni, hogy a "lábos" az milyen lábos, amit a sütőbe tetszik tenni, illetve a sütő hány fokon süt 3-4 óráig?

Rosenstein Tibor 2011.02.24. 12:02:00

@KZsolt:Kedves Zsolt!
Sajnos füstölt marhaszegyet nagyon ritkán kapni hentesnél, de például a budapesti, VI. kerületi Dob utca kóser hentesénél lehet beszerezni. Mi magunk, házilag pácoljuk és füstöljük a marhaszegy-főt, amit én a legalkalmasabbnak tartok arra, hogy a sóletbe kerüljön. De azt javaslom, hogy keresse fel barátomat, a szintén nagykőrösi Dónáth Ambrust, és tolmácsolja neki üdvözletemet. Hátha nála is beszerezheti ezt a különleges, finom húst.

Rosenstein Tibor 2011.03.01. 12:08:15

@Harangláb:
Kedves Harangláb Úr!
Minél vastagabb falú a lábos, annál jobb. Ebből a szempontból javaslom az öntöttvasból készültet, vagy olyat, amelyikben nem ég le az étel. A vékonyfalú, rozsdamentes edényeket sóletkészítésre nem ajánlom, viszont használhatók a cserépedények és a hőálló porcelánok. Mi a sütőben készítjük el, és ez nagyon megfelel. Vidéken azonban, ahol még találni működő kemencét, abban talán még finomabb lesz.
Hogy mennyi ideig tart a készre főzése, az a bab minőségén is múlik. Főzés előtt a babot az öntöttvas edényben fel kell forralni. Ha porcelánban, vagy cserépben készíti, akkor külön edényben kell felforralni, és azután átönteni a fenti edényekbe. Fedőt kell rátenni, és ezután betenni az előmelegített sütőbe, én 160 fokos hőfokot ajánlok. Időnként ellenőrizni kell, hogy elég folyadék van-e rajta, mert a bab kemény marad, vagy esetleg szénné éghet. Ha túl sűrű lenne, akkor húslevest, csontlevest vagy vizet kell hozzáönteni. Esetenként a húsokat is ellenőrizni kell, hogy ne főjenek szét. Amikor majdnem elkészült, leveszem róla a fedőt, és úgy fejezem be, hogy közben még sül is. A fentiekben leírtak alapján az elkészülés lehet hosszabb vagy rövidebb idő is.
Sok variációja van a sóletfőzésnek. Kaphatók már nálunk is az elektromos lassú főző edények, amelyek sokkal alacsonyabb hőfokon, de 10-12 órán át készítik az ételt. Nekem is van otthon, és nemcsak sóletfőzésre, hanem töltött káposztára, húslevesre is stb…használom.

mamati41 2011.06.22. 20:38:32

Kedves Tibor!

Mindig is szerettem volna megkóstolni egy igazi sóletet. Hát nemrég e recept alapján megcsináltam, amelyet egy általam igen megtisztelt öreg öntöttvas lábasban sütöttem. Ha nem számítana szentségtörésnek, azt mondanám, hogy isteni eledel volt. Gratulálok a sikeredhez a régi tisztelettel:

özv.Győri Jánosné (Bogár Éva)
süti beállítások módosítása