Az a bizonyos Mentás töltött paprika
Szólj hozzá!
Örömmel hallom vendégeimtől, hogy milyen sokan ismerik már új ételünket, a Mentás töltött paprikát. Nálunk a heti ajánlatunk állandó szereplője a hagyományos Töltött paprika, a nagy sikerre való tekintettel azonban ezt a mentás változatot is kínáljuk majd egész nyáron.
Ez az étel úgy született, hogy egy kedves kollégámat szerettem volna meglepni valami különlegességgel, akiről tudtam, hogy szereti a menta teát. Mindenképpen egy könnyű nyári ételt szerettem volna neki ajánlani, mert máskor is az én ajánlásom alapján szokott ételt választani. Két töltött ételben gondolkodtam, az egyik ez, a mentához kitalált étel volt, a másik pedig a mi nyári Töltött káposztánk.
Kíváncsi voltam, hogyan illik a paradicsomhoz a menta, ezért belefőztem a szószba, és megkóstolva úgy találtam, hogy nagyon is jól passzolnak egymáshoz. Amikor – jól sejtettem – a mentás töltött paprikát rendelte nálam vacsorára kedves vendégem, izgatottan figyeltem a hatást, és a meglepetés nem is maradt el. Annyira ízlett neki, hogy azonnal lefényképezte, föltette a Facebook-ra, és onnan már követhetetlen volt, hogy ki mindenki értesül erről az ételről. Persze vendégem jóízűen el is fogyasztotta, és dicsérő szavaival, valamint a világhálón való megjelenésével máris lendületet adott az új étel karrierjének.
A receptje ugyanolyan, mint a hagyományos Töltött paprikáé, csak a tálalása eltérő.
A mártást friss paradicsomból készítem, ebben fő készre a töltelék, és a mentaszálak a főzés utolsó stádiumában kerülnek csak bele, egyet forralom velük, de nem kerülnek a szósszal együtt az asztalra
.
Hozzávalók 5 adaghoz:
40 deka darált borjúhús
8 deka rizs
1 egész tojás
1 fej vöröshagyma finomra vágva
4-5 szál mentalevél finomra vágva
5 deka vaj, amiben a hagymát megpirítjuk
7 deci házi paradicsomlé
5 db igen nagy (20 cm) tölteni való paprika
kevés petrezselyem, só, bors, szerecsendió (ebből tényleg csak egy árnyalatnyi)
A rizst előfőzzük, a hagymát a vajon lepirítjuk és összekeverjük a petrezselyemmel. Fűszerezzük, összekeverjük a hússal, és betöltjük a paprikákba. Mivel az ujjunk nem elég hosszú, ezért a töltéshez én egy fakanál nyelét használom.
Kevés sós vízben, amennyi éppen ellepi a paprikákat, 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a lepasszírozott friss paradicsomból készült paradicsomlevet, cukorral ízesítjük, és további negyed óra alatt készre főzzük. Ekkor kiszedem a paprikákat. A mártásba teszem a mentalevelet, és egyet forralom, majd könnyű, világos rántással tejföl sűrűségűre sűrítem. Ebbe visszateszem a paprikákat – amelyekről közben óvatosan lehúztam a héját -, és rövid ideig állni hagyom.
Mi úgy tálaljuk, hogy a tányér aljára a paradicsommártásból csíkokat öntünk, arra helyezzük a félbevágott paprikákat, és arra is szórunk a frissen, apróra vágott mentából. Néhány darab újburgonya kerül melléjük. A pikáns mártást külön tányérban szervírozzuk, és a vendégek maguk locsolgatják a paprikára, ízlésük szerint.
Egyszer azt is elárulom, hogyan készül nálunk a Nyári töltött káposzta.
A bejegyzés trackback címe:
https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr682173785
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Utolsó kommentek