Utolsó kommentek

  • Chilifutár: Tisztelt Rosenstein Úr! Gratulálunk, mindig szívből örülünk annak, amikor a munka nyeri el méltó ... (2012.03.25. 21:10) Az Év vállalkozója díj margójára
  • Bogár-Papa: Kedves Tibor! Nem tudom emlékszel e rám (Bogár Imre)vagyok:D Én "csak" szeretettel tudok Rád emlék... (2011.07.02. 21:18) Készülünk a nyárra
  • mamati41: Kedves Tibor! Mindig is szerettem volna megkóstolni egy igazi sóletet. Hát nemrég e recept alapjá... (2011.06.22. 20:38) A mi családi sóletunk
  • Hepci: Március elején az ajánlatból választottam "paprikás csirkét". Szép volt és jó volt, de megmondom ő... (2011.05.04. 22:16) Retro – ahogyan mi gondoltuk
  • cckk: Kedves Tibi bácsi! Elkészítettem a kenyeret, nagyon jó lett! Köszönöm a receptet! Emőke (2011.04.18. 15:24) A Százados úttól a konyhánkig
  • Utolsó 20

Címkék

a (1) anyatej (1) árpagyöngy (1) bácskai (1) belsőség (1) bélszín (1) betűtésztával (1) borsikafű (1) budapest (1) chili (1) chorizo (1) Címkék (1) citromfű (1) costes (1) családi vendéglő (1) csengele (2) csillag (1) csirke (1) curry (1) daragaluska (1) disznózsír (1) egyszerű (1) erdély (1) étel (1) étlap (1) év (1) facebook (1) fakanál (2) flódni (1) főszakács (1) franciás (1) fürjtojás (1) gasztronómus (1) gesztenyés (1) gombóc (1) gundel (1) gyömbér (1) halász (1) halászlé (1) halkocsonya (1) házi nyúl (1) hollandi (1) hortobágyi (1) inez (1) jutka (1) kakukkfő (1) kakukkfű (1) kaliforniai (2) kalla (2) kálmán (2) kapor (1) káposzta (1) karácsony (1) karalábé (1) kaszinó (1) katicabogár (1) kéksajt (1) királynője (1) klubrádió (1) kocsonya (1) kolbász (1) köret (1) körettel (1) kovászolás (1) kugli (1) lecsó (1) lecsőpürével (1) lestyán (1) levendula (1) leves (1) liba (1) libaháj (1) libamáj (2) libanyak (1) libatöpörtyű (1) libazsír (1) lime (1) luca (5) mackó (1) marhapofa (1) mártás (1) medvehagyma (1) menta (2) menükártya (1) metélőhagyma (1) mézes (1) michelin (1) mira (3) motoros (1) nagyszálló (1) nobu (1) nokedli (1) nokedlivel (1) novák (1) nyári (2) olívaolaj (1) őzragu (1) padlizsán (1) paprika (5) paprikás (1) paradicsom (1) paradicsomleves (1) pestó (1) petrezselyem (1) póni (1) pörkölt (3) rántott csirke (1) receptkönyv (1) régi (1) retro (1) rizseshús (1) ruccola (1) rudi (1) sajttorta (1) sárvár (1) sátoros (1) skandináv (1) sólet (3) spárga (4) spirit (1) szájmarketing (1) szakács (1) szauna (1) szilvás (1) szója (1) születésnap (1) szünet (1) tail (1) tarkabab (1) tárkonyos (1) tata (1) tavaszi (1) tejföl (1) tojás (1) töltelék (1) töltött (4) tonhal (1) torta (1) túró (1) új (1) ünnep (1) vaj (1) váncsa istván (1) vargánya (1) vendégház (1) venesz (1) vörös (1) yellow (1) zeller (1) zöldségek (1) zsálya (2) zsidótojás (1) zsíros (1)

Tavaszi zsongás az étlapon

2010.04.19. 14:38 | Rosenstein Tibor | 1 komment

Április 14-én kezdtük el a Spárga és a Medvehagyma napokat, amelyek évről-évre egyre nagyobb sikert aratnak. Vendégeink közül egyre többen ismerik és szeretik ezeket a zsenge zöldségeket, és engem is inspirál, hogy újdonsággal szolgálhatok.  

 
Ha tavasz, és megújulás, akkor legyen nálunk is az! Az idei tavaszon a mi kis éttermünkben is megváltozik sok minden. Három év után megújul az étlapunk. Kevesebb ételt tartalmaz a korábbinál, mert a téli, nehéz ételeket levettük – ne aggódjanak a Kedves Vendégek, a Tárkonyos őzragu leves továbbra is kapható! De szeretnénk sok újdonságot is kínálni, és abban a sorrendben, ahogy a piacon megjelennek a primőr zöldségek: a karalábé, a spárga, a paprika, a medvehagyma. Én csak az itthoni primőrökkel dolgozom, és nagyon szeretek ilyenkor sétálgatni a piacon, válogatni a friss zöldségek között.
Azt az elvet vallom, és azt a gyakorlatot követem, hogy mindent a maga idejében kell főzni. Ilyenkor még az az örömöm is megvan, hogy a legfrissebb alapanyagokkal kedveskedhetek a vendégeinknek. Azt látom, hogy a magyarok egyébként is mindent szeretnek, mindent esznek, és alig várják - velem együtt - a friss töltött paprikát, amit az új étlapunk heti ajánlatai között találnak meg. A teljes ajánlatot pedig úgy állítottuk össze, hogy átláthatóbb legyen, könnyen lehessen tájékozódni.
Sokáig ódzkodtam attól, hogy változtassunk az étlapon. Mert az emberek rögtön arra gondolnak, hogy ez automatikusan magával hozza az áremelést. Csakhogy ez mostanában nem aktuális… Már három éve nem emeltünk árakat, de eközben sokat változott a világ, mi is fejlődtünk a konyhatechnikában, és a tavaszt találtuk a legjobb alkalomnak arra, hogy frissítsük a kínálatot.
Én egyébként szeretem a nagy étlapot, mert megmutatja, hogy mi mindenre vagyunk képesek, és hogy mi minden fér bele egy klasszikus étterem repertoárjába. Ezeket mi mindig meg is tudtuk főzni, nemcsak egy-két napon át, és a 120 személyes éttermünkben mindenkit ki is tudtunk szolgálni.
Az én kedvencem a friss zöldségek közül a karalábé (a bejegyzés végén elárulok egy receptet),  lesz idén is bőven belőle, sokféle variációban a napi ajánlatban. Azután jön majd a tök, a szabadföldi primőrökből készült saláták. Alig várom, hogy megjelenjen a piacon a zsenge, rántani való csirke, és a „zöldségek királynője”, a spárga máris többféle változatban kapható nálunk. Ha az időjárás is úgy akarja, valószínűleg ez lesz a vendégeink kedvence április közepétől május végéig. A spárgát vidékről hozom, Csengeléről, egy, ennek a termesztésére szakosodott gazdaságból. Én is tanúsíthatom, hogy kiváló az itteni spárga minősége, és mivel termésük 99 százalékát Svájcba és Németországba szállítják, ezzel a véleménnyel nem vagyok egyedül.
Az idei lesz az első tavasz, amikor kisunokám, Mira is megkóstolhatja ezeket az egyszerű, önmagukban is ízletes ételeket. Ahogy figyelem ízlésének és étvágyának rohamtempójú fejlődését, és látom, mennyire imádja az új ízeket, biztos vagyok benne, hogy ő is szeretni fogja a nagypapája kedvenc tavaszi ételeit.
 
Töltött karalábé recept
5 személyre
 
Hozzávalók:
  • 10 darab zsenge tavaszi karalábé
  • 60 deka, darálni való borjúlapocka vagy csirkemell filé
  • l darab, tejbe áztatott zsemle
  • 1 szál újhagyma
  • só, fehér bors, petrezselyem
  • l egész tojás
  • 6 deka olvasztott vaj (felében megfonnyasztjuk az újhagymát, a másik felét belefőzzük az ételbe)
  • 1,5 deci tejszín
  • 1 evőkanál liszt (a habaráshoz)
  • 2 deci tejföl (fele a habaráshoz, másik a tálaláshoz)
 
Elkészítése:
  1. Vékonyan meghámozzuk a karalábét, zsenge leveleit durvára vágjuk.
  2. A zsemlét beáztatjuk a tejbe.
  3. Húsdarálón ledaráljuk a húst
  4. Az újhagymát finomra vágjuk, és megfonnyasztjuk a vaj felén (3 deka), majd ráhintjük a finomra vágott petrezselymet. Ezt hozzáadjuk a darált húshoz, valamint a megázott zsemléhez. Beletesszük az egész tojást, sóval és kevés, finomra őrölt fehérborssal ízesítjük. Végül jól összekeverjük: kész a töltelékünk.
  5. A karalábék közepét kivájjuk, óvatosan, hogy a zöldség ne roppanjon össze.
  6. Az üregbe töltjük a húskeveréket. Ha marad a töltelékből, abból kis gombócokat formázunk.
  7. Egy edényben felforralunk 8 deci sós vizet, és beletesszük a töltött karalábékat. Melléjük tesszük a kivájt karalábédarabkákat és az összevágott leveleket is, valamint a vaj maradékát. Lassú tűzön készre főzzük, ameddig a karalábé megpuhul. A kis húsgolyók előbb készülnek el, azokat korábban kiszedjük.
  8. A főtt karalábékat is kis tányérra szedjük.
  9. Habarást készítünk: összekeverjük a lisztet, a tejszínt és a tejfölt, és ezzel behabarjuk az étel levét. Besűrítjük, felforraljuk, és visszatesszük a gombócokat és a karalábét, 5 percig együtt főzzük, majd utána ízesítjük.
 
Kímélőbb változatnál 2-3 karalábéval többet veszünk, ezeket csak belevágjuk a fövő ételbe. A végén összeturmixoljuk, és ezzel sűrítjük az ételt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr411934349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L.Emoke 2010.05.02. 10:54:28

Kedves Rosenstein Úr! Ugyan enni jobban szeretek, de ezzel a recepttel kedvet csinált a főzéshez!
süti beállítások módosítása