Utolsó kommentek

  • Chilifutár: Tisztelt Rosenstein Úr! Gratulálunk, mindig szívből örülünk annak, amikor a munka nyeri el méltó ... (2012.03.25. 21:10) Az Év vállalkozója díj margójára
  • Bogár-Papa: Kedves Tibor! Nem tudom emlékszel e rám (Bogár Imre)vagyok:D Én "csak" szeretettel tudok Rád emlék... (2011.07.02. 21:18) Készülünk a nyárra
  • mamati41: Kedves Tibor! Mindig is szerettem volna megkóstolni egy igazi sóletet. Hát nemrég e recept alapjá... (2011.06.22. 20:38) A mi családi sóletunk
  • Hepci: Március elején az ajánlatból választottam "paprikás csirkét". Szép volt és jó volt, de megmondom ő... (2011.05.04. 22:16) Retro – ahogyan mi gondoltuk
  • cckk: Kedves Tibi bácsi! Elkészítettem a kenyeret, nagyon jó lett! Köszönöm a receptet! Emőke (2011.04.18. 15:24) A Százados úttól a konyhánkig
  • Utolsó 20

Címkék

a (1) anyatej (1) árpagyöngy (1) bácskai (1) belsőség (1) bélszín (1) betűtésztával (1) borsikafű (1) budapest (1) chili (1) chorizo (1) Címkék (1) citromfű (1) costes (1) családi vendéglő (1) csengele (2) csillag (1) csirke (1) curry (1) daragaluska (1) disznózsír (1) egyszerű (1) erdély (1) étel (1) étlap (1) év (1) facebook (1) fakanál (2) flódni (1) főszakács (1) franciás (1) fürjtojás (1) gasztronómus (1) gesztenyés (1) gombóc (1) gundel (1) gyömbér (1) halász (1) halászlé (1) halkocsonya (1) házi nyúl (1) hollandi (1) hortobágyi (1) inez (1) jutka (1) kakukkfő (1) kakukkfű (1) kaliforniai (2) kalla (2) kálmán (2) kapor (1) káposzta (1) karácsony (1) karalábé (1) kaszinó (1) katicabogár (1) kéksajt (1) királynője (1) klubrádió (1) kocsonya (1) kolbász (1) köret (1) körettel (1) kovászolás (1) kugli (1) lecsó (1) lecsőpürével (1) lestyán (1) levendula (1) leves (1) liba (1) libaháj (1) libamáj (2) libanyak (1) libatöpörtyű (1) libazsír (1) lime (1) luca (5) mackó (1) marhapofa (1) mártás (1) medvehagyma (1) menta (2) menükártya (1) metélőhagyma (1) mézes (1) michelin (1) mira (3) motoros (1) nagyszálló (1) nobu (1) nokedli (1) nokedlivel (1) novák (1) nyári (2) olívaolaj (1) őzragu (1) padlizsán (1) paprika (5) paprikás (1) paradicsom (1) paradicsomleves (1) pestó (1) petrezselyem (1) póni (1) pörkölt (3) rántott csirke (1) receptkönyv (1) régi (1) retro (1) rizseshús (1) ruccola (1) rudi (1) sajttorta (1) sárvár (1) sátoros (1) skandináv (1) sólet (3) spárga (4) spirit (1) szájmarketing (1) szakács (1) szauna (1) szilvás (1) szója (1) születésnap (1) szünet (1) tail (1) tarkabab (1) tárkonyos (1) tata (1) tavaszi (1) tejföl (1) tojás (1) töltelék (1) töltött (4) tonhal (1) torta (1) túró (1) új (1) ünnep (1) vaj (1) váncsa istván (1) vargánya (1) vendégház (1) venesz (1) vörös (1) yellow (1) zeller (1) zöldségek (1) zsálya (2) zsidótojás (1) zsíros (1)

Távol a szakmától II. Férfiak fakanállal

2010.05.25. 21:39 | Rosenstein Tibor | Szólj hozzá!

 

Sok barátom van, akik kedvtelésből, a maguk és a családjuk, a barátaik örömére főznek, mert nekik akarnak meglepetést szerezni. Ők sem jártak semmilyen szakácsiskolát, mégis tudják azt, ami szerintem a legfontosabb a főzésben: szeretni kell az ételt, és tudni kell örömet szerezni annak, akinek készítjük. Tudom, hogy nem ez a szakma, mégsem röstellem, hogy én is tanulok tőlük.
Mint például Novák Tatától, aki fantasztikus erdélyi ételeket főz, és közben nagyon színesen beszél ezekről. Sokat tanultam tőle, ezért is lett a mi kis éttermünkben a Tiszteletbeli Főszakács a konyhában. Kapott egy sapkát, ami erre a címre jogosítja, és arra, hogy bármikor bemehet a konyhába, és főzhet, amit akar. Ezt kapta tőlem a 70. születésnapjára.
Egy másik, vendéből lett barátom, Kutas János maga szedi a vargányát az erdőben, a feleségével együtt, és saját maga tölti a vendégeivel, a családjával a kolbászt és más finomságokat. Olyan a chorizója, hogy megáll tőle az eszem. Külön készíti a nem csípőset a kisgyerekeknek, köztük az én csillagomnak, Mirácskámnak is. Ezek a töltött finomságok, és minden más étele, ha szép tányéron lennének tálalva, akár Michelin-csillagot is kaphatnának… Őt nem köti a szakma írott szabálya, és szabadon szárnyalhat a képzelete. Paprikáscsirke levest főz, és füstölt csülkös-vargányás levescsodát készít. Tőle kaptam egy
kolbászkészítési gyűjteményt, amit ő állított össze, hogy hányfajta kolbászt, hogyan lehet készíteni.
Amúgy, eredeti foglalkozását tekintve műszaki ember, mérnök, és a főzési sikerein felbuzdulva ma már pálinkát is készít, és kitűnő, díjazott borai is vannak. Amikor a lányához megy külföldre, telefőzi a hűtőjét.
Csadi, a másik barátom, örökké diétázna. Ehelyett Pest megyében saját disznót tart, és az ország legjobb véres hurkáját készíti – állíthatom, mert sokat és sokfélét kóstoltam már. Bográcsban, zománcos lábasban pedig igen kitűnő pörköltet készít.
Ezeknek a főzőuraknak - hasonlóan a főzőasszonyokhoz – nagy érzések vezetik a kezét, amikor fogják a fakanalat: mindnyájan kreatív emberek, akik nem fáradnak bele, hogy figyeljenek szeretteikre, és így is kedveskedjenek nekik. Én mindnyájuknál szívesen eszem, tanulok is tőlük, lopkodom az étlapomhoz az újdonságokat. Ha már arról lemaradtam, hogy megmentsem a nagyim kelt gombócos receptjét….

 


A bejegyzés trackback címe:

https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr472031413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása