Utolsó kommentek

  • Chilifutár: Tisztelt Rosenstein Úr! Gratulálunk, mindig szívből örülünk annak, amikor a munka nyeri el méltó ... (2012.03.25. 21:10) Az Év vállalkozója díj margójára
  • Bogár-Papa: Kedves Tibor! Nem tudom emlékszel e rám (Bogár Imre)vagyok:D Én "csak" szeretettel tudok Rád emlék... (2011.07.02. 21:18) Készülünk a nyárra
  • mamati41: Kedves Tibor! Mindig is szerettem volna megkóstolni egy igazi sóletet. Hát nemrég e recept alapjá... (2011.06.22. 20:38) A mi családi sóletunk
  • Hepci: Március elején az ajánlatból választottam "paprikás csirkét". Szép volt és jó volt, de megmondom ő... (2011.05.04. 22:16) Retro – ahogyan mi gondoltuk
  • cckk: Kedves Tibi bácsi! Elkészítettem a kenyeret, nagyon jó lett! Köszönöm a receptet! Emőke (2011.04.18. 15:24) A Százados úttól a konyhánkig
  • Utolsó 20

Címkék

a (1) anyatej (1) árpagyöngy (1) bácskai (1) belsőség (1) bélszín (1) betűtésztával (1) borsikafű (1) budapest (1) chili (1) chorizo (1) Címkék (1) citromfű (1) costes (1) családi vendéglő (1) csengele (2) csillag (1) csirke (1) curry (1) daragaluska (1) disznózsír (1) egyszerű (1) erdély (1) étel (1) étlap (1) év (1) facebook (1) fakanál (2) flódni (1) főszakács (1) franciás (1) fürjtojás (1) gasztronómus (1) gesztenyés (1) gombóc (1) gundel (1) gyömbér (1) halász (1) halászlé (1) halkocsonya (1) házi nyúl (1) hollandi (1) hortobágyi (1) inez (1) jutka (1) kakukkfő (1) kakukkfű (1) kaliforniai (2) kalla (2) kálmán (2) kapor (1) káposzta (1) karácsony (1) karalábé (1) kaszinó (1) katicabogár (1) kéksajt (1) királynője (1) klubrádió (1) kocsonya (1) kolbász (1) köret (1) körettel (1) kovászolás (1) kugli (1) lecsó (1) lecsőpürével (1) lestyán (1) levendula (1) leves (1) liba (1) libaháj (1) libamáj (2) libanyak (1) libatöpörtyű (1) libazsír (1) lime (1) luca (5) mackó (1) marhapofa (1) mártás (1) medvehagyma (1) menta (2) menükártya (1) metélőhagyma (1) mézes (1) michelin (1) mira (3) motoros (1) nagyszálló (1) nobu (1) nokedli (1) nokedlivel (1) novák (1) nyári (2) olívaolaj (1) őzragu (1) padlizsán (1) paprika (5) paprikás (1) paradicsom (1) paradicsomleves (1) pestó (1) petrezselyem (1) póni (1) pörkölt (3) rántott csirke (1) receptkönyv (1) régi (1) retro (1) rizseshús (1) ruccola (1) rudi (1) sajttorta (1) sárvár (1) sátoros (1) skandináv (1) sólet (3) spárga (4) spirit (1) szájmarketing (1) szakács (1) szauna (1) szilvás (1) szója (1) születésnap (1) szünet (1) tail (1) tarkabab (1) tárkonyos (1) tata (1) tavaszi (1) tejföl (1) tojás (1) töltelék (1) töltött (4) tonhal (1) torta (1) túró (1) új (1) ünnep (1) vaj (1) váncsa istván (1) vargánya (1) vendégház (1) venesz (1) vörös (1) yellow (1) zeller (1) zöldségek (1) zsálya (2) zsidótojás (1) zsíros (1)

A spárga örök, a vendégek változnak

2010.06.03. 09:22 | Rosenstein Tibor | Szólj hozzá!

Most érkeztem Csengeléről, meghoztam a friss spárgaszállítmányt. Ebből a legfinomabb minden spárgaétel. Június 24-ig, amíg a szezonja van, biztos, hogy az étlapunkon lesz, még külön spárgás menükártyát is készítettünk. 14 féle ételt készítünk belőle az előételtől a desszertig, mert azt látom, hogy nagyon szeretik a vendégek.

Már öt éve, hogy elkezdtünk vele alaposabban kísérletezni, és ezidő alatt rászoktattuk a vendégeket is. Korábban nem nagyon ismerték, mára viszont külön vendégköre alakult ki. Van, aki kifejezetten a spárgáért jön hozzánk, ezért is nagyon vigyázunk az étel minőségére, és nyár elején csak friss spárgával dolgozunk. Sokáig csak a drágább éttermekben lehetett hozzájutni. Én is tanulókoromban, a Margitszigeti Nagyszállóban találkoztam vele először, ott csak egy-két féle módon készítettük, Hollandi mártással vagy petrezselymes vajjal. Még kötegelve főztük, adagonként, és damasztszalvétában tálaltuk, hogy meleg maradjon. Ma már az étterembe járók jól ismerik, megszerették, és igénylik ebből is a változatosságot.
Mivel én Csengeléről hozom a spárgát, ahol a fehér fajtája terem, ezért csak ritkán használok zöldet. És azért is, mert ebből a fajtából nem találtam olyan megbízható minőséget, mint a csengelei. És mivel a reggeli szedés már délben itt van a konyhánkban, gondoskodni tudok magunkról és a vendégeinkről télire is: a törzsét pürésítem, és vákuumfóliába teszem, majd mélyhűtöm, a külön zacskókban eltett spárgafejekkel együtt. Ezt tudom majd használni levesekhez, vagy pedig spárgakrém alapként ízesítőnek más ételekhez. Semmiféle tartósítószer, adalék nem kell hozzá, és a készletünk a jövő tavaszi spárgatermésig kitart.
Nekünk még van friss, nagylevelű medvehagymánk, és ezt a két kedvencemet összehoztam egy egyszerűen különleges ételbe. Ezeket a zöldségeket éppen azért szeretem, mert egyszerűen a nagyszerűek. És mert Mirácskám is nagyon imádja.

A bejegyzés trackback címe:

https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr452052741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása