Utolsó kommentek

  • Chilifutár: Tisztelt Rosenstein Úr! Gratulálunk, mindig szívből örülünk annak, amikor a munka nyeri el méltó ... (2012.03.25. 21:10) Az Év vállalkozója díj margójára
  • Bogár-Papa: Kedves Tibor! Nem tudom emlékszel e rám (Bogár Imre)vagyok:D Én "csak" szeretettel tudok Rád emlék... (2011.07.02. 21:18) Készülünk a nyárra
  • mamati41: Kedves Tibor! Mindig is szerettem volna megkóstolni egy igazi sóletet. Hát nemrég e recept alapjá... (2011.06.22. 20:38) A mi családi sóletunk
  • Hepci: Március elején az ajánlatból választottam "paprikás csirkét". Szép volt és jó volt, de megmondom ő... (2011.05.04. 22:16) Retro – ahogyan mi gondoltuk
  • cckk: Kedves Tibi bácsi! Elkészítettem a kenyeret, nagyon jó lett! Köszönöm a receptet! Emőke (2011.04.18. 15:24) A Százados úttól a konyhánkig
  • Utolsó 20

Címkék

a (1) anyatej (1) árpagyöngy (1) bácskai (1) belsőség (1) bélszín (1) betűtésztával (1) borsikafű (1) budapest (1) chili (1) chorizo (1) Címkék (1) citromfű (1) costes (1) családi vendéglő (1) csengele (2) csillag (1) csirke (1) curry (1) daragaluska (1) disznózsír (1) egyszerű (1) erdély (1) étel (1) étlap (1) év (1) facebook (1) fakanál (2) flódni (1) főszakács (1) franciás (1) fürjtojás (1) gasztronómus (1) gesztenyés (1) gombóc (1) gundel (1) gyömbér (1) halász (1) halászlé (1) halkocsonya (1) házi nyúl (1) hollandi (1) hortobágyi (1) inez (1) jutka (1) kakukkfő (1) kakukkfű (1) kaliforniai (2) kalla (2) kálmán (2) kapor (1) káposzta (1) karácsony (1) karalábé (1) kaszinó (1) katicabogár (1) kéksajt (1) királynője (1) klubrádió (1) kocsonya (1) kolbász (1) köret (1) körettel (1) kovászolás (1) kugli (1) lecsó (1) lecsőpürével (1) lestyán (1) levendula (1) leves (1) liba (1) libaháj (1) libamáj (2) libanyak (1) libatöpörtyű (1) libazsír (1) lime (1) luca (5) mackó (1) marhapofa (1) mártás (1) medvehagyma (1) menta (2) menükártya (1) metélőhagyma (1) mézes (1) michelin (1) mira (3) motoros (1) nagyszálló (1) nobu (1) nokedli (1) nokedlivel (1) novák (1) nyári (2) olívaolaj (1) őzragu (1) padlizsán (1) paprika (5) paprikás (1) paradicsom (1) paradicsomleves (1) pestó (1) petrezselyem (1) póni (1) pörkölt (3) rántott csirke (1) receptkönyv (1) régi (1) retro (1) rizseshús (1) ruccola (1) rudi (1) sajttorta (1) sárvár (1) sátoros (1) skandináv (1) sólet (3) spárga (4) spirit (1) szájmarketing (1) szakács (1) szauna (1) szilvás (1) szója (1) születésnap (1) szünet (1) tail (1) tarkabab (1) tárkonyos (1) tata (1) tavaszi (1) tejföl (1) tojás (1) töltelék (1) töltött (4) tonhal (1) torta (1) túró (1) új (1) ünnep (1) vaj (1) váncsa istván (1) vargánya (1) vendégház (1) venesz (1) vörös (1) yellow (1) zeller (1) zöldségek (1) zsálya (2) zsidótojás (1) zsíros (1)

Nyári Töltött káposztánk

2010.07.28. 11:22 | Rosenstein Tibor | Szólj hozzá!

A mi családunk kedveli az egyszerű nyári ételeket. Ilyen például a Töltött káposzta. Szeretik a vendégek is, nem véletlen, hogy hosszú évek óta a heti ajánlatunk része, de a nehéz füstölt hús és a vecsési savanyú káposzta nem a legkönnyebben emészthető ételek közé sorolja. Ezért törtük a fejünket, hogyan lehetne egy kicsit könnyíteni ezen, a vendégekkel közös kedvencünkön, úgy, hogy azért töltött káposzta maradjon.
Azt találtuk ki, hogy a friss, idei káposztát vékonyan felszeleteljük, és egy rozsdamentes edényben lekovászoljuk. A kovászolás úgy történik, hogy sóval, felszeletelt hagymával és néhány egész fokhagymával, kevés őrölt köménnyel, összekötött kaporszárral, babérlevéllel fűszerezzük. Egy tiszta vászonzacskóba helyezett kenyérszeletet teszünk rá, majd a káposztát langyos vízzel felöntjük, és egy nehéz fedővel jól lezárjuk az edényt és így indítjuk el a kovászolást. Meleg helyre tesszük, ahol forrni kezd, és négy-öt nap után kész a házilag kovászolt, csodálatos káposzta. Ettől kezdve az étel elkészítése nem sokban különbözik a télitől:
 
Öt személyre a töltelékhez:
 ½ kg darált sertéshús (lapocka, tarja, dagadó)
kis fej vöröshagyma, megpirítva
kevés fokhagyma
1 egész tojás
5 dkg füstölt szalonna
8 dkg rizs
só, bors, őrölt kömény, csipetnyi római kömény, kevés piros paprika
vágott kapor
Mindezt összekeverve kapjuk meg a káposztalevelek töltelékét.
 
Egy fazékban sós vizet forralunk. Az idei káposztafejről annyi levelet szedünk le, amennyire szükségünk lesz az ételhez: egy adaghoz kettőt. Ezeket beletesszük a forró vízbe, hogy a levelek annyira puhuljanak meg, hogy csavarhatók legyenek.
Egy nagy fej vöröshagymát 5 deka zsíron megpirítunk, majd beletesszük a babérlevelet, a törött borsot, az őrölt köményt, a római köményt, a kakukkfüvet, 40 deka kockára vágott dagadót, és mindezt jól összepirítjuk, de vigyázunk, hogy ne égjen meg. Rászórunk kevés pirospaprikát és egy deci vízzel átforraljuk.
A kovászolt káposztából 1,5 kilót veszünk, fél kilót ráteszünk a megpirított húsra, arra a tölteléket helyezzük, majd a tetejére a többi káposzta kerül, és felöntjük a kovászolt káposzta levével, annyira, hogy ellepje. Egy kevés kaport teszünk mellé, és fedő alatt készre főzzük. Amikor elkészült, kiszedjük a tölteléket, ráöntünk 1,5 deci tejszínt, és összeforraljuk. Ha sűrűbben szeretnénk, akkor egy kevés tejfölös habarással készítjük.
Tálaláskor friss kaporral és tejföllel kínáljuk. Imádják a vendégeink!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr692181851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása