Nyári Töltött káposztánk
Szólj hozzá!
A mi családunk kedveli az egyszerű nyári ételeket. Ilyen például a Töltött káposzta. Szeretik a vendégek is, nem véletlen, hogy hosszú évek óta a heti ajánlatunk része, de a nehéz füstölt hús és a vecsési savanyú káposzta nem a legkönnyebben emészthető ételek közé sorolja. Ezért törtük a fejünket, hogyan lehetne egy kicsit könnyíteni ezen, a vendégekkel közös kedvencünkön, úgy, hogy azért töltött káposzta maradjon.
Azt találtuk ki, hogy a friss, idei káposztát vékonyan felszeleteljük, és egy rozsdamentes edényben lekovászoljuk. A kovászolás úgy történik, hogy sóval, felszeletelt hagymával és néhány egész fokhagymával, kevés őrölt köménnyel, összekötött kaporszárral, babérlevéllel fűszerezzük. Egy tiszta vászonzacskóba helyezett kenyérszeletet teszünk rá, majd a káposztát langyos vízzel felöntjük, és egy nehéz fedővel jól lezárjuk az edényt és így indítjuk el a kovászolást. Meleg helyre tesszük, ahol forrni kezd, és négy-öt nap után kész a házilag kovászolt, csodálatos káposzta. Ettől kezdve az étel elkészítése nem sokban különbözik a télitől:
Öt személyre a töltelékhez:
½ kg darált sertéshús (lapocka, tarja, dagadó)
kis fej vöröshagyma, megpirítva
kevés fokhagyma
1 egész tojás
5 dkg füstölt szalonna
8 dkg rizs
só, bors, őrölt kömény, csipetnyi római kömény, kevés piros paprika
vágott kapor
Mindezt összekeverve kapjuk meg a káposztalevelek töltelékét.
Egy fazékban sós vizet forralunk. Az idei káposztafejről annyi levelet szedünk le, amennyire szükségünk lesz az ételhez: egy adaghoz kettőt. Ezeket beletesszük a forró vízbe, hogy a levelek annyira puhuljanak meg, hogy csavarhatók legyenek.
Egy nagy fej vöröshagymát 5 deka zsíron megpirítunk, majd beletesszük a babérlevelet, a törött borsot, az őrölt köményt, a római köményt, a kakukkfüvet, 40 deka kockára vágott dagadót, és mindezt jól összepirítjuk, de vigyázunk, hogy ne égjen meg. Rászórunk kevés pirospaprikát és egy deci vízzel átforraljuk.
A kovászolt káposztából 1,5 kilót veszünk, fél kilót ráteszünk a megpirított húsra, arra a tölteléket helyezzük, majd a tetejére a többi káposzta kerül, és felöntjük a kovászolt káposzta levével, annyira, hogy ellepje. Egy kevés kaport teszünk mellé, és fedő alatt készre főzzük. Amikor elkészült, kiszedjük a tölteléket, ráöntünk 1,5 deci tejszínt, és összeforraljuk. Ha sűrűbben szeretnénk, akkor egy kevés tejfölös habarással készítjük.
Tálaláskor friss kaporral és tejföllel kínáljuk. Imádják a vendégeink!
A bejegyzés trackback címe:
https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr322181851
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Utolsó kommentek