A természet ajándékai
4 komment
Sokáig nem tudtam, hogy a habanero chili paprika a világ 4. legerősebb paprikája nálunk is terem. Egészen pontosan Szigetszentmiklóson, ahol egy megszállott ember termeszti.
Az én otthoni fűszerkertemben is többféle erős és édes paprika terem: fehér, kaliforniai zöld, és persze a csípősek sora, köztük különlegességek is. Ezeken kívül terem nálunk kakukkfű, zsálya, lestyán, zeller, petrezselyem és tárkony, amit ecetben elteszek télire. A bazsalikomból pedig pestót készítek. Fűszerkertünkből jövőre már veteményes lesz, és benne friss karalábé, zöldborsó, bab, répa, gyökér és más zöldségfélék is.
A növényeket idén nyáron már közösen ápolgattuk Mirával, van egy kis locsolókannája, és ő is segédkezik az öntözésben. A kertemben a virágágyások területének egy részét is feláldozzuk már a fűszerek, zöldségek javára. És, felbátorodva eddigi sikereinken, az éttermünknek otthont adó bérház kertjében egy kétszer kétméteres, elhanyagolt területből is fűszerkertet varázsolunk a jövő tavasszal, a lakókkal közös egyetértésben. Persze itt nem nagyban termeljük majd a növényeket, hanem csak azt szeretném, hogy kiszaladhassunk a kertbe egy kis primőrért, friss ízért.
A paprikával pedig egyszerűen szerelembe estem. Imádom minden fajtáját, és amikor megismertem azt az embert, aki hasonló elhivatottságból, több éves kísérletezés után sikerrel termeszti szigetszentmiklósi kertjében a habanero chilit, meg tudtam érteni rajongását. Az idén nyáron végre szép termése lett, ebből kaptam egy kis kóstolót, amit a fotón meg is örökítettem. Annyira erős, hogy néha, ha a vendégeink a nálunk megszokott csípős paprikához hasonlóan használják, szinte lefordulnak a székről. Ezért én keskeny kis karikára vágva teszem az asztalra, és mindig szólunk is, hogy óvatosan bánjanak vele. Ezekből a paprikákból külföldön olaj is készül, egyik fajtájának címkéjére ezt írták: Méregerős! Saját felelősségre használható! Meg is lepődtünk, amikor nálunk vacsorázott a dalai láma programját szervező csapat, és a velük érkező, a lámához hasonló ruhát viselő vendégünknek a szeme sem rebbent, amikor ezzel locsolta meg az ételét.
Az otthoni paradicsomtermésünk az idén sajnos nem jött be, talán a sok eső miatt. Nem baj, jövőre majd más fajtákkal próbálkozunk. Addigra már két segítőm is lesz, Mirával együtt a kis Lucát is kiviszem reggelenként a kertünkbe.
A bejegyzés trackback címe:
https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr852387195
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
chilifutar 2010.10.21. 21:32:51
Tisztelt Rosenstein Úr!
Köszönöm megtisztelő szavait az elhivatottságról, valamint a chili szeretetéről - mely közös vonásunk.
Egy ici-picit szeretnék helyesbíteni: Gyálon és Ócsán termesztjük a habanero-t, és remélem, hogy még sokáig és sokat.
Sok sikert az újabb fűszerkerthez!
Üdvözlettel: a Chilifutár-ok.
Köszönöm megtisztelő szavait az elhivatottságról, valamint a chili szeretetéről - mely közös vonásunk.
Egy ici-picit szeretnék helyesbíteni: Gyálon és Ócsán termesztjük a habanero-t, és remélem, hogy még sokáig és sokat.
Sok sikert az újabb fűszerkerthez!
Üdvözlettel: a Chilifutár-ok.
gastrogaleri · http://gastrofoto.blogspot.com/ 2010.10.22. 15:44:52
én biza, kóstoltam és bitang csípős, de páratlan illatú és aromájú paprika. az ereket kikerülve nem is halálos...
chilifutar 2010.11.04. 12:49:01
@gastrogaleri: Remélem elnyerte tetszésedet a habanero. Bízom benne, hogy a chilit kedvelők - és bizonyos mértékig tisztelők - körét gyarapítod a későbbiekben.
muskotály küvé 2010.11.25. 23:59:37
A narancsszínű habanero nekem is a gyengém, én is szoktam ültetni. Az igaz, hogy nagyon csíp, de másként mint általában a paprika szokott: nagyon intenzív, az ember száját mindenhol csípi, de viszonylag hamar el is múlik. Aromája nagyon kedves, engem kajszira emlékeztet.
Egyébként - mint minden fűszerpaprika - viszonylag igénytelen, betegségekre nem érzékeny növény, nagyon egyszerű termeszteni.
A paradicsom - lagalábbis a jó minőséget adó fajták, amikkel érdemes egyáltalán otthon bajlódni - idén mindenütt lefolytak a karóról, nem szabad feladni a reményt, jövőre érdemes újra próbálkozni (és esős időben 10-14 naponta bordóilével permetezni)...
Egyébként - mint minden fűszerpaprika - viszonylag igénytelen, betegségekre nem érzékeny növény, nagyon egyszerű termeszteni.
A paradicsom - lagalábbis a jó minőséget adó fajták, amikkel érdemes egyáltalán otthon bajlódni - idén mindenütt lefolytak a karóról, nem szabad feladni a reményt, jövőre érdemes újra próbálkozni (és esős időben 10-14 naponta bordóilével permetezni)...
Utolsó kommentek