Utolsó kommentek

  • Chilifutár: Tisztelt Rosenstein Úr! Gratulálunk, mindig szívből örülünk annak, amikor a munka nyeri el méltó ... (2012.03.25. 21:10) Az Év vállalkozója díj margójára
  • Bogár-Papa: Kedves Tibor! Nem tudom emlékszel e rám (Bogár Imre)vagyok:D Én "csak" szeretettel tudok Rád emlék... (2011.07.02. 21:18) Készülünk a nyárra
  • mamati41: Kedves Tibor! Mindig is szerettem volna megkóstolni egy igazi sóletet. Hát nemrég e recept alapjá... (2011.06.22. 20:38) A mi családi sóletunk
  • Hepci: Március elején az ajánlatból választottam "paprikás csirkét". Szép volt és jó volt, de megmondom ő... (2011.05.04. 22:16) Retro – ahogyan mi gondoltuk
  • cckk: Kedves Tibi bácsi! Elkészítettem a kenyeret, nagyon jó lett! Köszönöm a receptet! Emőke (2011.04.18. 15:24) A Százados úttól a konyhánkig
  • Utolsó 20

Címkék

a (1) anyatej (1) árpagyöngy (1) bácskai (1) belsőség (1) bélszín (1) betűtésztával (1) borsikafű (1) budapest (1) chili (1) chorizo (1) Címkék (1) citromfű (1) costes (1) családi vendéglő (1) csengele (2) csillag (1) csirke (1) curry (1) daragaluska (1) disznózsír (1) egyszerű (1) erdély (1) étel (1) étlap (1) év (1) facebook (1) fakanál (2) flódni (1) főszakács (1) franciás (1) fürjtojás (1) gasztronómus (1) gesztenyés (1) gombóc (1) gundel (1) gyömbér (1) halász (1) halászlé (1) halkocsonya (1) házi nyúl (1) hollandi (1) hortobágyi (1) inez (1) jutka (1) kakukkfő (1) kakukkfű (1) kaliforniai (2) kalla (2) kálmán (2) kapor (1) káposzta (1) karácsony (1) karalábé (1) kaszinó (1) katicabogár (1) kéksajt (1) királynője (1) klubrádió (1) kocsonya (1) kolbász (1) köret (1) körettel (1) kovászolás (1) kugli (1) lecsó (1) lecsőpürével (1) lestyán (1) levendula (1) leves (1) liba (1) libaháj (1) libamáj (2) libanyak (1) libatöpörtyű (1) libazsír (1) lime (1) luca (5) mackó (1) marhapofa (1) mártás (1) medvehagyma (1) menta (2) menükártya (1) metélőhagyma (1) mézes (1) michelin (1) mira (3) motoros (1) nagyszálló (1) nobu (1) nokedli (1) nokedlivel (1) novák (1) nyári (2) olívaolaj (1) őzragu (1) padlizsán (1) paprika (5) paprikás (1) paradicsom (1) paradicsomleves (1) pestó (1) petrezselyem (1) póni (1) pörkölt (3) rántott csirke (1) receptkönyv (1) régi (1) retro (1) rizseshús (1) ruccola (1) rudi (1) sajttorta (1) sárvár (1) sátoros (1) skandináv (1) sólet (3) spárga (4) spirit (1) szájmarketing (1) szakács (1) szauna (1) szilvás (1) szója (1) születésnap (1) szünet (1) tail (1) tarkabab (1) tárkonyos (1) tata (1) tavaszi (1) tejföl (1) tojás (1) töltelék (1) töltött (4) tonhal (1) torta (1) túró (1) új (1) ünnep (1) vaj (1) váncsa istván (1) vargánya (1) vendégház (1) venesz (1) vörös (1) yellow (1) zeller (1) zöldségek (1) zsálya (2) zsidótojás (1) zsíros (1)

A természet ajándékai

2010.10.20. 21:40 | Rosenstein Tibor | 4 komment

 

Sokáig nem tudtam, hogy a habanero chili paprika a világ 4. legerősebb paprikája nálunk is terem. Egészen pontosan Szigetszentmiklóson, ahol egy megszállott ember termeszti.
 
Az én otthoni fűszerkertemben is többféle erős és édes paprika terem: fehér, kaliforniai zöld, és persze a csípősek sora, köztük különlegességek is. Ezeken kívül terem nálunk kakukkfű, zsálya, lestyán, zeller, petrezselyem és tárkony, amit ecetben elteszek télire. A bazsalikomból pedig pestót készítek. Fűszerkertünkből jövőre már veteményes lesz, és benne friss karalábé, zöldborsó, bab, répa, gyökér és más zöldségfélék is.
A növényeket idén nyáron már közösen ápolgattuk Mirával, van egy kis locsolókannája, és ő is segédkezik az öntözésben. A kertemben a virágágyások területének egy részét is feláldozzuk már a fűszerek, zöldségek javára. És, felbátorodva eddigi sikereinken, az éttermünknek otthont adó bérház kertjében egy kétszer kétméteres, elhanyagolt területből is fűszerkertet varázsolunk a jövő tavasszal, a lakókkal közös egyetértésben. Persze itt nem nagyban termeljük majd a növényeket, hanem csak azt szeretném, hogy kiszaladhassunk a kertbe egy kis primőrért, friss ízért.
A paprikával pedig egyszerűen szerelembe estem. Imádom minden fajtáját, és amikor megismertem azt az embert, aki hasonló elhivatottságból, több éves kísérletezés után sikerrel termeszti szigetszentmiklósi kertjében a habanero chilit, meg tudtam érteni rajongását. Az idén nyáron végre szép termése lett, ebből kaptam egy kis kóstolót, amit a fotón meg is örökítettem. Annyira erős, hogy néha, ha a vendégeink a nálunk megszokott csípős paprikához hasonlóan használják, szinte lefordulnak a székről. Ezért én keskeny kis karikára vágva teszem az asztalra, és mindig szólunk is, hogy óvatosan bánjanak vele. Ezekből a paprikákból külföldön olaj is készül, egyik fajtájának címkéjére ezt írták: Méregerős! Saját felelősségre használható! Meg is lepődtünk, amikor nálunk vacsorázott a dalai láma programját szervező csapat, és a velük érkező, a lámához hasonló ruhát viselő vendégünknek a szeme sem rebbent, amikor ezzel locsolta meg az ételét.
Az otthoni paradicsomtermésünk az idén sajnos nem jött be, talán a sok eső miatt. Nem baj, jövőre majd más fajtákkal próbálkozunk. Addigra már két segítőm is lesz, Mirával együtt a kis Lucát is kiviszem reggelenként a kertünkbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr852387195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chilifutar 2010.10.21. 21:32:51

Tisztelt Rosenstein Úr!

Köszönöm megtisztelő szavait az elhivatottságról, valamint a chili szeretetéről - mely közös vonásunk.
Egy ici-picit szeretnék helyesbíteni: Gyálon és Ócsán termesztjük a habanero-t, és remélem, hogy még sokáig és sokat.
Sok sikert az újabb fűszerkerthez!
Üdvözlettel: a Chilifutár-ok.

gastrogaleri · http://gastrofoto.blogspot.com/ 2010.10.22. 15:44:52

én biza, kóstoltam és bitang csípős, de páratlan illatú és aromájú paprika. az ereket kikerülve nem is halálos...

chilifutar 2010.11.04. 12:49:01

@gastrogaleri: Remélem elnyerte tetszésedet a habanero. Bízom benne, hogy a chilit kedvelők - és bizonyos mértékig tisztelők - körét gyarapítod a későbbiekben.

muskotály küvé 2010.11.25. 23:59:37

A narancsszínű habanero nekem is a gyengém, én is szoktam ültetni. Az igaz, hogy nagyon csíp, de másként mint általában a paprika szokott: nagyon intenzív, az ember száját mindenhol csípi, de viszonylag hamar el is múlik. Aromája nagyon kedves, engem kajszira emlékeztet.
Egyébként - mint minden fűszerpaprika - viszonylag igénytelen, betegségekre nem érzékeny növény, nagyon egyszerű termeszteni.

A paradicsom - lagalábbis a jó minőséget adó fajták, amikkel érdemes egyáltalán otthon bajlódni - idén mindenütt lefolytak a karóról, nem szabad feladni a reményt, jövőre érdemes újra próbálkozni (és esős időben 10-14 naponta bordóilével permetezni)...
süti beállítások módosítása