Nálunk már hagyomány, hogy novemberben Márton napi libaétlapot állítunk össze. Az idén lesz a hatodik alkalom, mert mi még akkor kezdtük ezeket az ételeket összegyűjtve kínálni a vendégeinknek, amikor sem Márton, sem a nevével összekapcsolt libalakomák nem voltak divatban. Libaételeket egyébként is mindig tartunk az étlapon, mert szeretjük ezt a legnagyobb testű szárnyasunkat, amelynek minden alkotórésze felhasználható. A hájából finom töpörtyű készülhet, mája felséges, apróléka a leveseket gazdagítja, húsa különböző módokon elkészíthető. Sok helyen azért kerül liba az asztalra, mert egy családnak éppen elég egy ünnepi alkalomra.
November 9-20: Márton napi libanapok
Szólj hozzá!
Az állandó étlapunkról ismert libaételek – például a sült libacomb - mellett ilyenkor, november elejétől még különlegességekkel is kedveskedünk vendégeinknek: a libakocsonya, a libából készült töltött káposzta és a ludaskása az év többi részében nem is kapható nálunk. Ezt már jól tudják a vendégeink, akik várják a Márton napi étlapunkat, előre érdeklődnek, hogy mi lesz az idei különlegesség.
Ludaskása recept
1 kg libaaprólék
0.5 kg libamell húsa
50 deka rizs
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
10 deka libazsír
20 deka vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zeller)
10 deka sampinyongomba
majoránna, só, bors, gyömbér
A megtisztított libaaprólékot és a melle húsát nagyobb darabokra vágjuk. Mélyebb lábosban 5 deka zsíron finomra vágott hagymát, zúzott fokhagymát pirítunk, hozzátesszük az aprólékot és a melle húsát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, majoránnát és reszelt gyömbért teszünk bele. Fedővel letakarjuk, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a kisujjnyi vastagra vágott zöldséget, a szeletelt gombát, és fedő alatt még tovább főzzük. Egy serpenyőben 5 deka zsíron megforrósítjuk a rizst, majd hozzátesszük a libaraguhoz, és annyi vízzel öntjük fel, hogy megfőjön benne a rizs. Ha felforrt, tovább ízesítjük, és fedő alatt forró sütőben készre pároljuk. Ha gazdagítani akarjuk ételünket, egy kevés libamájjal megtehetjük, amit a rizzsel egyidőben adunk hozzá és együtt sütjük meg.
A bejegyzés trackback címe:
https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr122406686
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Utolsó kommentek