Utolsó kommentek

  • Chilifutár: Tisztelt Rosenstein Úr! Gratulálunk, mindig szívből örülünk annak, amikor a munka nyeri el méltó ... (2012.03.25. 21:10) Az Év vállalkozója díj margójára
  • Bogár-Papa: Kedves Tibor! Nem tudom emlékszel e rám (Bogár Imre)vagyok:D Én "csak" szeretettel tudok Rád emlék... (2011.07.02. 21:18) Készülünk a nyárra
  • mamati41: Kedves Tibor! Mindig is szerettem volna megkóstolni egy igazi sóletet. Hát nemrég e recept alapjá... (2011.06.22. 20:38) A mi családi sóletunk
  • Hepci: Március elején az ajánlatból választottam "paprikás csirkét". Szép volt és jó volt, de megmondom ő... (2011.05.04. 22:16) Retro – ahogyan mi gondoltuk
  • cckk: Kedves Tibi bácsi! Elkészítettem a kenyeret, nagyon jó lett! Köszönöm a receptet! Emőke (2011.04.18. 15:24) A Százados úttól a konyhánkig
  • Utolsó 20

Címkék

a (1) anyatej (1) árpagyöngy (1) bácskai (1) belsőség (1) bélszín (1) betűtésztával (1) borsikafű (1) budapest (1) chili (1) chorizo (1) Címkék (1) citromfű (1) costes (1) családi vendéglő (1) csengele (2) csillag (1) csirke (1) curry (1) daragaluska (1) disznózsír (1) egyszerű (1) erdély (1) étel (1) étlap (1) év (1) facebook (1) fakanál (2) flódni (1) főszakács (1) franciás (1) fürjtojás (1) gasztronómus (1) gesztenyés (1) gombóc (1) gundel (1) gyömbér (1) halász (1) halászlé (1) halkocsonya (1) házi nyúl (1) hollandi (1) hortobágyi (1) inez (1) jutka (1) kakukkfő (1) kakukkfű (1) kaliforniai (2) kalla (2) kálmán (2) kapor (1) káposzta (1) karácsony (1) karalábé (1) kaszinó (1) katicabogár (1) kéksajt (1) királynője (1) klubrádió (1) kocsonya (1) kolbász (1) köret (1) körettel (1) kovászolás (1) kugli (1) lecsó (1) lecsőpürével (1) lestyán (1) levendula (1) leves (1) liba (1) libaháj (1) libamáj (2) libanyak (1) libatöpörtyű (1) libazsír (1) lime (1) luca (5) mackó (1) marhapofa (1) mártás (1) medvehagyma (1) menta (2) menükártya (1) metélőhagyma (1) mézes (1) michelin (1) mira (3) motoros (1) nagyszálló (1) nobu (1) nokedli (1) nokedlivel (1) novák (1) nyári (2) olívaolaj (1) őzragu (1) padlizsán (1) paprika (5) paprikás (1) paradicsom (1) paradicsomleves (1) pestó (1) petrezselyem (1) póni (1) pörkölt (3) rántott csirke (1) receptkönyv (1) régi (1) retro (1) rizseshús (1) ruccola (1) rudi (1) sajttorta (1) sárvár (1) sátoros (1) skandináv (1) sólet (3) spárga (4) spirit (1) szájmarketing (1) szakács (1) szauna (1) szilvás (1) szója (1) születésnap (1) szünet (1) tail (1) tarkabab (1) tárkonyos (1) tata (1) tavaszi (1) tejföl (1) tojás (1) töltelék (1) töltött (4) tonhal (1) torta (1) túró (1) új (1) ünnep (1) vaj (1) váncsa istván (1) vargánya (1) vendégház (1) venesz (1) vörös (1) yellow (1) zeller (1) zöldségek (1) zsálya (2) zsidótojás (1) zsíros (1)

A libáknak végük, nekünk sikerünk volt

2010.11.18. 20:13 | Rosenstein Tibor | 1 komment

Ezen a héten még szombatig tartanak családi vendéglőnkben a Márton napi libanapok, és ez az első esztendő, hogy két éves Mira kisunokám is értékelni tudja már a ludaskását. (Egyébként a legújabb kedvence a pörkölt nokedlivel.)

Tíz éve, az elsők között kezdtük el a tematikus libanapokat. Libaételek egyébként egész évben kaphatók nálunk, de ezekre az alkalmakra mindig különös gonddal és sok ötlettel készülünk.  Azért szeretjük ezeket a napokat, mert ilyenkor ünnepivé válik ez a finom, és sokféle módon elkészíthető szárnyas. Ma már saját hagyományainkat ápoljuk, amikor november elején meghirdetjük vendégeink körében a libakülönlegességeket. Köszönhetően a szájmarketingnek és az elektromos médiának, egyre többen kíváncsiak ezekre.
Az idén is nagyon sikeres a kínálatunk. Örömmel figyelem, hogy ismét látok új vendégeket, akik kifejezetten a libaételeket jöttek megkóstolni, és olyanokat is, akiket az ilyen tematikus alkalmak vonzanak - ők legközelebb a karácsonyi menüajánlatunkra látogatnak hozzánk. Még nagyobb örömöm, hogy senkitől nem hallottunk semmilyen panaszt az ételekre, mindenki elégedetten és jóllakottan távozott.
A legnagyobb tetszést arató ételek között voltak a hideg előételeink (a zsidótojás, a libatöpörtyű, a libamáj, a töltött füstölt libanyak), a libaleves lúdgége tésztával vagy macesz gombóccal, és a libakocsonya, amit egyedi módon készítünk el. Ugyancsak a mi specialitásunk a libahúsos töltött káposzta a bele főzött füstölt húsával. Osztatlan elismerést váltott ki a libatöpörtyűvel készült házikenyerünk.
Az egyik újdonságunk az Inez volt, ami kifagyasztott fűszeres libahájat jelent. Ismertem ezt az ételt, de mi nem szoktuk készíteni. Most kipróbáltam a finomított változatát, fokhagymásan, paprikásan, borsosan, ahogyan vidéken régen a Csécsi szalonnát készítették. Annyira ízlett a vendégeinknek, hogy megtartjuk a hideg előételek között a libanapok után is.
Idén először kínáltuk a sóletbe főzött töltött libanyakat, amit régi recept szerint, liszttel, grízzel főztünk. Ennek „Kugli”az eredeti neve, és a sóleten kívül a kímélő étrendben is fogyasztható, párolt zöldséggel. Lehet főzelékhez adni, vagy hideg előételnek lilahagymával, akár birs befőttel is, mindenhogyan finom. Aki gazdagítani szeretné, az tehet bele liba- vagy csirkemájat.
 
A Kugli (töltött libanyak) receptje:
libanyak tisztított bőre
1 pohár gríz
¼ pohár liszt
1 fej vöröshagyma
4 evőkanál libazsír
1 gerezd fokhagyma
frissen vágott petrezselyem és zellerzöld
só, bors, gyömbér, szerecsendió, pirospaprika
és libaleves, vagy forró víz
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát libazsíron üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a petrezselymet, a zellerzöldet. Összekeverjük a lisztet és a grízt, és ezt a keveréket hozzáadjuk a fonnyasztott hagymához. Végül a fűszereket tesszük bele, majd leöntjük a forró levessel vagy vízzel, annyival, amennyit a gríz felvesz. Egy fedővel letakarjuk, és 20 percig hagyjuk dagadni. Ezután beletöltjük a libanyak bőrébe, a végeket cérnával elvarrjuk, és így tesszük a sóletbe.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr1002457916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horner 2010.12.02. 21:39:32

Tényleg fantasztikusak voltak a Márton napi ételek is! Személy szerint nekem a liba kocsonya nagyon ízlett. Azóta keresek egy jó receptet. :-) Tudna esetleg segíteni nekem? Köszönettel, Horner Krisztina
süti beállítások módosítása