Utolsó kommentek

  • Chilifutár: Tisztelt Rosenstein Úr! Gratulálunk, mindig szívből örülünk annak, amikor a munka nyeri el méltó ... (2012.03.25. 21:10) Az Év vállalkozója díj margójára
  • Bogár-Papa: Kedves Tibor! Nem tudom emlékszel e rám (Bogár Imre)vagyok:D Én "csak" szeretettel tudok Rád emlék... (2011.07.02. 21:18) Készülünk a nyárra
  • mamati41: Kedves Tibor! Mindig is szerettem volna megkóstolni egy igazi sóletet. Hát nemrég e recept alapjá... (2011.06.22. 20:38) A mi családi sóletunk
  • Hepci: Március elején az ajánlatból választottam "paprikás csirkét". Szép volt és jó volt, de megmondom ő... (2011.05.04. 22:16) Retro – ahogyan mi gondoltuk
  • cckk: Kedves Tibi bácsi! Elkészítettem a kenyeret, nagyon jó lett! Köszönöm a receptet! Emőke (2011.04.18. 15:24) A Százados úttól a konyhánkig
  • Utolsó 20

Címkék

a (1) anyatej (1) árpagyöngy (1) bácskai (1) belsőség (1) bélszín (1) betűtésztával (1) borsikafű (1) budapest (1) chili (1) chorizo (1) Címkék (1) citromfű (1) costes (1) családi vendéglő (1) csengele (2) csillag (1) csirke (1) curry (1) daragaluska (1) disznózsír (1) egyszerű (1) erdély (1) étel (1) étlap (1) év (1) facebook (1) fakanál (2) flódni (1) főszakács (1) franciás (1) fürjtojás (1) gasztronómus (1) gesztenyés (1) gombóc (1) gundel (1) gyömbér (1) halász (1) halászlé (1) halkocsonya (1) házi nyúl (1) hollandi (1) hortobágyi (1) inez (1) jutka (1) kakukkfő (1) kakukkfű (1) kaliforniai (2) kalla (2) kálmán (2) kapor (1) káposzta (1) karácsony (1) karalábé (1) kaszinó (1) katicabogár (1) kéksajt (1) királynője (1) klubrádió (1) kocsonya (1) kolbász (1) köret (1) körettel (1) kovászolás (1) kugli (1) lecsó (1) lecsőpürével (1) lestyán (1) levendula (1) leves (1) liba (1) libaháj (1) libamáj (2) libanyak (1) libatöpörtyű (1) libazsír (1) lime (1) luca (5) mackó (1) marhapofa (1) mártás (1) medvehagyma (1) menta (2) menükártya (1) metélőhagyma (1) mézes (1) michelin (1) mira (3) motoros (1) nagyszálló (1) nobu (1) nokedli (1) nokedlivel (1) novák (1) nyári (2) olívaolaj (1) őzragu (1) padlizsán (1) paprika (5) paprikás (1) paradicsom (1) paradicsomleves (1) pestó (1) petrezselyem (1) póni (1) pörkölt (3) rántott csirke (1) receptkönyv (1) régi (1) retro (1) rizseshús (1) ruccola (1) rudi (1) sajttorta (1) sárvár (1) sátoros (1) skandináv (1) sólet (3) spárga (4) spirit (1) szájmarketing (1) szakács (1) szauna (1) szilvás (1) szója (1) születésnap (1) szünet (1) tail (1) tarkabab (1) tárkonyos (1) tata (1) tavaszi (1) tejföl (1) tojás (1) töltelék (1) töltött (4) tonhal (1) torta (1) túró (1) új (1) ünnep (1) vaj (1) váncsa istván (1) vargánya (1) vendégház (1) venesz (1) vörös (1) yellow (1) zeller (1) zöldségek (1) zsálya (2) zsidótojás (1) zsíros (1)

Megvan már a karácsonyi menünk

2010.12.09. 22:08 | Rosenstein Tibor | Szólj hozzá!

A következő nagy gasztronómiai élmény-csomagunk a karácsony, és az ezt övező ünnepkör mindig nagy vendégsereget vonz hozzánk. A mi éttermünkben van Hanuka-gyertya és van karácsonyfa is, hogy mindenki megtalálja nálunk saját, tisztelt szimbólumait.

Már évek óta hagyomány, hogy halászlét, kocsonyát, és gesztenyével, libamájjal töltött pulykát, töltött káposztát visznek tőlünk haza vendégeink. Ilyenkor egészen komoly klubélet van, egy évtized óta ugyanaz a vendégkör érkezik az elviteles ételekért. Leülnek az asztalokhoz, beszélgetnek, ismerkednek, koccintanak az ünnepre és türelmesen megvárják, amíg kiszolgáljuk őket. Lehet, hogy legközelebb csak egy év múlva fognak itt találkozni, mégis ismerősként üdvözölik egymást. Ilyenkor szoktam arra gondolni, hogy nekünk a századik halászlét is ugyanúgy kell elkészítenünk, mint az elsőt, mert ezt várják, erre emlékeznek a vendégek. És ha ezt sikerül kivitelezni, akkor azt mondhatjuk, hogy ettől sikeres a konyhánk.
Mindig többet sütök egy pulykával, mint amennyi előrendelésünk van, részben azért, mert előfordult már, hogy valaki tévedésből elvitte másnak a pulykáját, és nem szeretnék zavarba kerülni. Másrészt pedig azért, mert általában megmarad ez az egy, ráadás-pulyka, és ezt egy nagycsaládosnak elvisszük ajándékba, akik boldogan teszik otthon az ünnepi asztalukra.
 
December 23-án a szokásos módon vagyunk nyitva, 24-én csak az elvitelre délután 4-ig, a következő két napban zárva.
 
Karácsonyi menünkben hagyományos ételek szerepelnek: halak, kocsonyák, pulykaételek, liba, töltött káposzta. A töltött pulykát nagyon szeretik a vendégeink, azért is, mert mi kivesszük belülről a melle csontját, így szépen egyben marad az egész pulyka sütés után is, és amikor az asztalra kerül, szépen végig lehet szeletelni. Általában 4-8 kilósakat szoktunk sütni.
A töltelék lehet libamájas, gesztenyés  vagy mindkettő. A halételekből a halászlét bőségesen adjuk, 6 deci a lé, és 20 deka a halfilé és a belsőség. Emellett készítünk halszeleteket sütve és rántva, valamint harcsát, fogast különböző módon,  töltött csukát  A halkocsonya kétféle: magyaros és töltött halas. De lesz sertés- és libakocsonya is.
A karácsonyi menünk egyik slágere a Rosenstein hideg ízelítő, ami a specialitásainkat tartalmazza: zsidó tojás, hideg libamáj, libatöpörtyű, házi füstölt marhasonka, és igény szerint bármi. Nem marad el idén sem a mákos, diós és a gesztenyés bejgli, és persze a flódni.
 
Gesztenyével töltött, göngyölt pulykaszelet
 
Recept 4 személyre:
4 darab, egyenként 15 dekás, vékonyra szeletelt pulykamell
20 dkg pulyka apróhús
1 darab zsömle és 2 dl tej az áztatáshoz
20 szem gesztenye
5 dkg füstölt szalonna
1 kis fej vöröshagyma
1 dl vörösbor
l dl félédes fehér bor
1 egész tojás
10 dkg vaj
petrezselyem
só, bors
5 dkg mazsola
 
Elkészítése:
A gesztenye tetejét bevágjuk, 1 dl vörösborban és 1 dl vízben föltesszük főni. Ha megpuhult, leszűrjük, kihűtjük, és meghámozzuk, majd nagyobb kockákra vágjuk.
A szalonnát kockára vágjuk, lepirítjuk. A töpörtyűt kiszedjük. A zsírban megfonnyasztjuk hagymát, majd hozzátesszük a petrezselymet. Kicsit pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni.
A zsömlét tejben megáztatjuk, kinyomjuk.
A pulyka apróhúst ledaráljuk, egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az áztatott zsömlét, az egész tojást, a fonnyasztott hagymát a petrezselyemmel együtt, és ízlés szerint fűszerezzük. Összekeverjük, ez lesz a töltelékmasszánk. Ehhez adjuk a kockára vágott gesztenyét, ami pikánssá teszi a tölteléket. A finoman kiklopfolt hússzeletekre elosztjuk a tölteléket, és tekerccsé göngyöljük, fogvájóval megtűzzük, hogy ne nyíljon szét.
Egy tepsibe egymás mellé letesszük a tekercseket, és aláöntünk egy kevés vizet, valamint a félédes fehér bort. A tetejére rászórjuk a töpörtyűket, és egy kevés vajat rámorzsolunk. Fóliával letakarjuk, és 180-200 fokos sütőben körülbelül 20 percig pároljuk. Ezután levesszük a fóliát, saját szaftjával locsolgatjuk, és készre sütjük. Kivesszük a húsokat, és a visszamaradt szaftba még egy kevés vajat teszünk, valamint durvára vágott mazsolát, és az egészet beforraljuk, így kapjuk meg a mártást.
Köretnek jó vajas burgonyapüré illik hozzá, valamint párolt gyümölcsök, aszalt szilva.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr12505476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása