Utolsó kommentek

  • Chilifutár: Tisztelt Rosenstein Úr! Gratulálunk, mindig szívből örülünk annak, amikor a munka nyeri el méltó ... (2012.03.25. 21:10) Az Év vállalkozója díj margójára
  • Bogár-Papa: Kedves Tibor! Nem tudom emlékszel e rám (Bogár Imre)vagyok:D Én "csak" szeretettel tudok Rád emlék... (2011.07.02. 21:18) Készülünk a nyárra
  • mamati41: Kedves Tibor! Mindig is szerettem volna megkóstolni egy igazi sóletet. Hát nemrég e recept alapjá... (2011.06.22. 20:38) A mi családi sóletunk
  • Hepci: Március elején az ajánlatból választottam "paprikás csirkét". Szép volt és jó volt, de megmondom ő... (2011.05.04. 22:16) Retro – ahogyan mi gondoltuk
  • cckk: Kedves Tibi bácsi! Elkészítettem a kenyeret, nagyon jó lett! Köszönöm a receptet! Emőke (2011.04.18. 15:24) A Százados úttól a konyhánkig
  • Utolsó 20

Címkék

a (1) anyatej (1) árpagyöngy (1) bácskai (1) belsőség (1) bélszín (1) betűtésztával (1) borsikafű (1) budapest (1) chili (1) chorizo (1) Címkék (1) citromfű (1) costes (1) családi vendéglő (1) csengele (2) csillag (1) csirke (1) curry (1) daragaluska (1) disznózsír (1) egyszerű (1) erdély (1) étel (1) étlap (1) év (1) facebook (1) fakanál (2) flódni (1) főszakács (1) franciás (1) fürjtojás (1) gasztronómus (1) gesztenyés (1) gombóc (1) gundel (1) gyömbér (1) halász (1) halászlé (1) halkocsonya (1) házi nyúl (1) hollandi (1) hortobágyi (1) inez (1) jutka (1) kakukkfő (1) kakukkfű (1) kaliforniai (2) kalla (2) kálmán (2) kapor (1) káposzta (1) karácsony (1) karalábé (1) kaszinó (1) katicabogár (1) kéksajt (1) királynője (1) klubrádió (1) kocsonya (1) kolbász (1) köret (1) körettel (1) kovászolás (1) kugli (1) lecsó (1) lecsőpürével (1) lestyán (1) levendula (1) leves (1) liba (1) libaháj (1) libamáj (2) libanyak (1) libatöpörtyű (1) libazsír (1) lime (1) luca (5) mackó (1) marhapofa (1) mártás (1) medvehagyma (1) menta (2) menükártya (1) metélőhagyma (1) mézes (1) michelin (1) mira (3) motoros (1) nagyszálló (1) nobu (1) nokedli (1) nokedlivel (1) novák (1) nyári (2) olívaolaj (1) őzragu (1) padlizsán (1) paprika (5) paprikás (1) paradicsom (1) paradicsomleves (1) pestó (1) petrezselyem (1) póni (1) pörkölt (3) rántott csirke (1) receptkönyv (1) régi (1) retro (1) rizseshús (1) ruccola (1) rudi (1) sajttorta (1) sárvár (1) sátoros (1) skandináv (1) sólet (3) spárga (4) spirit (1) szájmarketing (1) szakács (1) szauna (1) szilvás (1) szója (1) születésnap (1) szünet (1) tail (1) tarkabab (1) tárkonyos (1) tata (1) tavaszi (1) tejföl (1) tojás (1) töltelék (1) töltött (4) tonhal (1) torta (1) túró (1) új (1) ünnep (1) vaj (1) váncsa istván (1) vargánya (1) vendégház (1) venesz (1) vörös (1) yellow (1) zeller (1) zöldségek (1) zsálya (2) zsidótojás (1) zsíros (1)

Fűszerkert a belvárosi bérházban

2011.05.18. 19:45 | Rosenstein Tibor | Szólj hozzá!

Otthon már több éve termesztek zöldségeket, fűszernövényeket a házunk kertjében. Amióta kisunokámmal, Mirával együtt gondozzuk, locsoljuk a növényeket, szüreteljük a termést – és szomorkodunk, ha elviszi a paradicsomot valami betegség -, még nagyobb örömömet lelem a városi kertészkedésben. Korábban is tudtam, hogy a friss fűszerek, zöldségek aromáját semmi nem pótolja, de sokáig vásárolnom kellett, mert nem olyan egyszerű egy városi házban paradicsomot, paprikát, rozmaringot termeszteni.

Az otthoni kiskert sikerén felbuzdulva határoztam el, hogy az éttermünknek otthont adó, VIII. kerületi bérház udvarán is fűszerek fognak illatozni. Először megbeszéltem a lakókkal, hogy mit szólnának hozzá, ha az elhanyagolt, virágot csak néhanapján látott belső kert egy részéből illatos növénykertet építenék. Az ő egyetértésük után már viszonylag sima volt az út mostanáig, amikor 14 féle fűszert ültettünk el a kis ágyásokba. Néhány zsák termőföldet és komposztot hozattunk, a fűszerkertet szépen körbekerítettük, és gondos válogatás után két héttel ezelőtt elültettük az első palántákat: rozmaringot, kakukkfüvet, tárkonyt, zsályát, lestyánt, mentát – ebből többfélét -, koriandert, levendulát, citromfüvet, metélőhagymát, borsikafüvet, curry-t, és még ruccolát is. Szerencsére mind megeredt, és már hozzák a szép új hajtásokat.
A látvány nyomán sok lelkes híve lett a fűszerkertünknek: a lakók élvezik az illatát és a látványát, azt, hogy végre rend van az udvaron, és mellettük boldogok a szakácsaink is, hogy kéznyújtásnyira vannak a növények. A locsolást a pultosokra bíztam, és még ők is örültek az új, szokatlan feladatnak.
Nem hiszem, hogy van a pesti belvárosban még egy ilyen, az étteremnek nyíló fűszerkert. Az innen a tányérra vagy az italokba kerülő díszek összehasonlíthatatlanul jobbak annál, mint amiket korábban vásárolni szoktunk. Azok részben költségesek, részben pedig nem mindig lehet kapni olyanokat, amelyekre nekünk szükségünk van.
És persze én is boldog vagyok, mert ezzel a kis kerttel még egyet léptünk előre. Ezzel is a vendégeink kedvében járhatunk, mi pedig kedvünkre bűvészkedhetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr952914740

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Komposztáló házak 2011.05.23. 09:49:02

Az alábbi szívünknek kedves cikkel útjára bocsátjuk blogunkat. Jó szórakozást!     A kertváros az többek között azt is jelenti, hogy van kert. Kerti hulladék. Lehetőség a komposztálásra. Vagyis: lehetőség egy jó dologra. Ha Kolombusz tudta v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása