Utolsó kommentek

  • Chilifutár: Tisztelt Rosenstein Úr! Gratulálunk, mindig szívből örülünk annak, amikor a munka nyeri el méltó ... (2012.03.25. 21:10) Az Év vállalkozója díj margójára
  • Bogár-Papa: Kedves Tibor! Nem tudom emlékszel e rám (Bogár Imre)vagyok:D Én "csak" szeretettel tudok Rád emlék... (2011.07.02. 21:18) Készülünk a nyárra
  • mamati41: Kedves Tibor! Mindig is szerettem volna megkóstolni egy igazi sóletet. Hát nemrég e recept alapjá... (2011.06.22. 20:38) A mi családi sóletunk
  • Hepci: Március elején az ajánlatból választottam "paprikás csirkét". Szép volt és jó volt, de megmondom ő... (2011.05.04. 22:16) Retro – ahogyan mi gondoltuk
  • cckk: Kedves Tibi bácsi! Elkészítettem a kenyeret, nagyon jó lett! Köszönöm a receptet! Emőke (2011.04.18. 15:24) A Százados úttól a konyhánkig
  • Utolsó 20

Címkék

a (1) anyatej (1) árpagyöngy (1) bácskai (1) belsőség (1) bélszín (1) betűtésztával (1) borsikafű (1) budapest (1) chili (1) chorizo (1) Címkék (1) citromfű (1) costes (1) családi vendéglő (1) csengele (2) csillag (1) csirke (1) curry (1) daragaluska (1) disznózsír (1) egyszerű (1) erdély (1) étel (1) étlap (1) év (1) facebook (1) fakanál (2) flódni (1) főszakács (1) franciás (1) fürjtojás (1) gasztronómus (1) gesztenyés (1) gombóc (1) gundel (1) gyömbér (1) halász (1) halászlé (1) halkocsonya (1) házi nyúl (1) hollandi (1) hortobágyi (1) inez (1) jutka (1) kakukkfő (1) kakukkfű (1) kaliforniai (2) kalla (2) kálmán (2) kapor (1) káposzta (1) karácsony (1) karalábé (1) kaszinó (1) katicabogár (1) kéksajt (1) királynője (1) klubrádió (1) kocsonya (1) kolbász (1) köret (1) körettel (1) kovászolás (1) kugli (1) lecsó (1) lecsőpürével (1) lestyán (1) levendula (1) leves (1) liba (1) libaháj (1) libamáj (2) libanyak (1) libatöpörtyű (1) libazsír (1) lime (1) luca (5) mackó (1) marhapofa (1) mártás (1) medvehagyma (1) menta (2) menükártya (1) metélőhagyma (1) mézes (1) michelin (1) mira (3) motoros (1) nagyszálló (1) nobu (1) nokedli (1) nokedlivel (1) novák (1) nyári (2) olívaolaj (1) őzragu (1) padlizsán (1) paprika (5) paprikás (1) paradicsom (1) paradicsomleves (1) pestó (1) petrezselyem (1) póni (1) pörkölt (3) rántott csirke (1) receptkönyv (1) régi (1) retro (1) rizseshús (1) ruccola (1) rudi (1) sajttorta (1) sárvár (1) sátoros (1) skandináv (1) sólet (3) spárga (4) spirit (1) szájmarketing (1) szakács (1) szauna (1) szilvás (1) szója (1) születésnap (1) szünet (1) tail (1) tarkabab (1) tárkonyos (1) tata (1) tavaszi (1) tejföl (1) tojás (1) töltelék (1) töltött (4) tonhal (1) torta (1) túró (1) új (1) ünnep (1) vaj (1) váncsa istván (1) vargánya (1) vendégház (1) venesz (1) vörös (1) yellow (1) zeller (1) zöldségek (1) zsálya (2) zsidótojás (1) zsíros (1)

A lecsó a nyár slágerétele

2011.07.30. 15:17 | Rosenstein Tibor | Szólj hozzá!

A legsikeresebb nyári ételünk a lecsó. Ez nekem is az egyik kedvencem, amikor a szezonja van, minden nap eszem.
Ez az étel végigkíséri az egész életemet. Azzal kezdődött, hogy a nagymamám kitűnő lecsót főzött, pedig a legegyszerűbb módon készítette el. Ő nem tett bele szalonnát, csak a friss paprika és paradicsom adta meg a varázsát. És az, hogy ez tipikus nyári étel volt. Már türelmetlenül vártam a szezonját, az első primőrt, bár nem telt többre, csak a 2 forintos Fradi kolbászra.
A szakmában sokan, sokáig a konzerv lecsót használták, amit én már akkor sem helyeseltem, és inkább a frisset üvegben kidunsztoltam, így tettem el télire.
A lecsó állandóan szerepel az étlapunkon, a vendégek nagy örömére, és nagy választékban: kolbásszal, tojással, rizzsel, tojásos nokedlivel, cukkinivel, padlizsánnal, a szezonban pedig rókagombával, vargányával vagy szegfűgombával. Sokféle variációban készítjük, az édestől a méregerősig, arra is példát mutatva, hogy egy ételből milyen gazdag lehet a választék.
A lecsó nálunk úgy készül, hogy kevés libazsíron megpirítjuk a szalonnát, a hagymát, arra kerül a fűszerpaprika, a paprika, a héjától megtisztított paradicsom, és só. Ledinszteljük, karamellizáljuk a zöldségeket, és csak 10-12 percig főzzük. Ezért általában a’la minute készítjük, amikor a vendég megrendeli.
Nemcsak önmagában szolgáljuk fel, hanem lecsó pürét vagy lekvárt készítünk belőle, és így adjuk egy hús kiegészítő mártásaként. Szerették a vendégeink, amikor Hortobágyi marhapofát készítettünk lecsópürével, fűszeres daragaluska körettel - ez látható a képen is.  Azért így, mert eredeti változatát, a Hortobágyi hátszínt is klasszikusan daragaluskával tálalták.
Nem csodálkozom, hogy a vendégeim sem tudják megunni a lecsót. Összetett az íze, a külföldieknek ez jelenti az igazi magyaros ételt, a magyarokban pedig az otthon ízeit idézi fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr183112054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása