Utolsó kommentek

  • Chilifutár: Tisztelt Rosenstein Úr! Gratulálunk, mindig szívből örülünk annak, amikor a munka nyeri el méltó ... (2012.03.25. 21:10) Az Év vállalkozója díj margójára
  • Bogár-Papa: Kedves Tibor! Nem tudom emlékszel e rám (Bogár Imre)vagyok:D Én "csak" szeretettel tudok Rád emlék... (2011.07.02. 21:18) Készülünk a nyárra
  • mamati41: Kedves Tibor! Mindig is szerettem volna megkóstolni egy igazi sóletet. Hát nemrég e recept alapjá... (2011.06.22. 20:38) A mi családi sóletunk
  • Hepci: Március elején az ajánlatból választottam "paprikás csirkét". Szép volt és jó volt, de megmondom ő... (2011.05.04. 22:16) Retro – ahogyan mi gondoltuk
  • cckk: Kedves Tibi bácsi! Elkészítettem a kenyeret, nagyon jó lett! Köszönöm a receptet! Emőke (2011.04.18. 15:24) A Százados úttól a konyhánkig
  • Utolsó 20

Címkék

a (1) anyatej (1) árpagyöngy (1) bácskai (1) belsőség (1) bélszín (1) betűtésztával (1) borsikafű (1) budapest (1) chili (1) chorizo (1) Címkék (1) citromfű (1) costes (1) családi vendéglő (1) csengele (2) csillag (1) csirke (1) curry (1) daragaluska (1) disznózsír (1) egyszerű (1) erdély (1) étel (1) étlap (1) év (1) facebook (1) fakanál (2) flódni (1) főszakács (1) franciás (1) fürjtojás (1) gasztronómus (1) gesztenyés (1) gombóc (1) gundel (1) gyömbér (1) halász (1) halászlé (1) halkocsonya (1) házi nyúl (1) hollandi (1) hortobágyi (1) inez (1) jutka (1) kakukkfő (1) kakukkfű (1) kaliforniai (2) kalla (2) kálmán (2) kapor (1) káposzta (1) karácsony (1) karalábé (1) kaszinó (1) katicabogár (1) kéksajt (1) királynője (1) klubrádió (1) kocsonya (1) kolbász (1) köret (1) körettel (1) kovászolás (1) kugli (1) lecsó (1) lecsőpürével (1) lestyán (1) levendula (1) leves (1) liba (1) libaháj (1) libamáj (2) libanyak (1) libatöpörtyű (1) libazsír (1) lime (1) luca (5) mackó (1) marhapofa (1) mártás (1) medvehagyma (1) menta (2) menükártya (1) metélőhagyma (1) mézes (1) michelin (1) mira (3) motoros (1) nagyszálló (1) nobu (1) nokedli (1) nokedlivel (1) novák (1) nyári (2) olívaolaj (1) őzragu (1) padlizsán (1) paprika (5) paprikás (1) paradicsom (1) paradicsomleves (1) pestó (1) petrezselyem (1) póni (1) pörkölt (3) rántott csirke (1) receptkönyv (1) régi (1) retro (1) rizseshús (1) ruccola (1) rudi (1) sajttorta (1) sárvár (1) sátoros (1) skandináv (1) sólet (3) spárga (4) spirit (1) szájmarketing (1) szakács (1) szauna (1) szilvás (1) szója (1) születésnap (1) szünet (1) tail (1) tarkabab (1) tárkonyos (1) tata (1) tavaszi (1) tejföl (1) tojás (1) töltelék (1) töltött (4) tonhal (1) torta (1) túró (1) új (1) ünnep (1) vaj (1) váncsa istván (1) vargánya (1) vendégház (1) venesz (1) vörös (1) yellow (1) zeller (1) zöldségek (1) zsálya (2) zsidótojás (1) zsíros (1)

A nyár kissé megkésett emlékei

2011.11.15. 12:31 | Rosenstein Tibor | Szólj hozzá!

Az idén együtt nyaralt az egész családunk, a két kisunokával Ravennába, a tengerpartra látogattunk. Az élményekről csak most tudok beszámolni, mert sok dolgom volt mostanában a konyhánkban.

Szerencsére nagyon jó időnk volt a nyaralás alatt, végig élvezhettük a tengert, és persze nagy érdeklődéssel kóstolgattuk a helyi ételspecialitásokat. Nem volt olyan kicsi kifőzde, ahol ne ettünk volna jót. Ezekben a tengerparti étkezdékben a tenger gyümölcseit, frissen kifogott halait készítik, nem is lehetne más, mint jó.
A kisváros sétáló utcáján főként pizzatériákba botlottunk, ezért mi Robival felfedezőútra indultunk a kissé távolabb eső üdülő központba. Figyelmesek lettünk egy üzletre, amely előtt hosszan kígyózott a sor az utcán, és nem turisták várakoztak, hanem olaszok. Este mi is itt vacsoráztunk, és a tulajdonos már az ajtóban kedvesen fogadott. Pizzát rendeltünk, és ez volt életem legjobb pizzája, amit valaha is ettem. Finom volt a tésztája, könnyű, mégis jól átsütött, ízletes a raguja, és bár ennek nem túlozták el a mennyiségét, mégis elegendő volt. Friss paradicsommal, és minőségi alapanyagokból készítették a pizzéria látványkemencéjében.
Másnap, amikor szintén ide érkeztünk vacsorázni, már megismertek, szívesen fogadtak, és egy-egy Grappával is kedveskedtek.
Olaszországi nyaralásunk következő állomása az Arezzo megyei Bibbiena volt, egy történelmi hegyi város, ahol Robi gyerekkori barátja él a családjával. Mi az erdő közepén, egy felújított vidéki kúriában kaptunk szállást, és már az első este közös sütögetés volt a program. Vendéglátóink a helyi hentesnél, akit a legjobbnak tartanak, vásárolták az alapanyagokat a kolbászsütéshez és a T-Bone steak-hez. Nekünk annyira megtetszett a Salciccia nevű kolbász - ami a képen látható -, hogy szerettem volna többet tudni róla. Kellemes volt az íze, nem erősen fokhgymás, laza, könnyű az állaga. Ezért elmentünk a henteshez, aki készítette. Tőle megtudtam, hogy sertés hús az alapanyaga.
Amikor hazaértünk a nyaralásból, és augusztus végén újra nyitottuk az éttermünket, már tudtuk, hogy ezt a kolbászt mi is megkóstoltatjuk a vendégeinkkel. Mi libából készítettük, mert ez nálunk a vezető alapanyag, ezt vörösborral pácoltuk, és római köménnyel, édes köménnyel fűszereztük, durva borsot, tengeri sót tettünk még hozzá. A sütés előtt egy nappal befűszerezzük, a húsdaráló fejét a darálás előtt a mélyhűtőbe tesszük, hogy ne roncsolja szét a hús rostjait, hanem egy kicsit darabos maradjon. A mi Salciccia kolbászunkban 70 százalék a libamell hús, és 30 százalék a borjú (lapocka vagy nyak), és ehhez borjúvese faggyút darálunk, hogy a zsírossága megfelelő legyen. Ezután fűszerezzük, és szódavizet is adunk hozzá, amivel egy kicsit könnyítettünk a hús állagán. Én a hagyományos kolbásztöltőt használtam, azzal vékony bélbe töltöttem, és 2-3 napra a hűtőbe tettem pihenni. Az olaszok ezt sokféleképpen eszik, van, amikor meghagyják teljesen megszáradni, de grillezik és főzve is fogyasztják. Mi sütőben sütöttük meg. Az ősszel 10 napig volt az étlapon a raguszerű paradicsomos-hagymás fehérbabbal, amit köretként adtunk hozzá, és hogy a design-nak is megfeleljünk, paradicsom mártást és fehérbab pürével díszítettük az ételt. Örömmel tapasztaltuk, hogy nagy élvezettel fogadták és fogyasztották ezt az újdonságot a vendégeink.
Firenzében is jártunk, és az Aranyművesek hídja közelében azt láttam, hogy egy étterem kirakatában bontják a halat. Mindenhol szívesek a vendéglátók, egyéni ízekkel találkozni. Itt megkóstoltuk a haltatárt, ami kardhalból, és kétféle lazacból készült.
Itt nálunk az üzletben soha nem lesz pizza, mégis hasznos és tanulságos az olasz élmény. A szemléletük a vendéglátásról, a kiváló alapanyagok, az ízvilág. Arezzo-ban sétálgattunk a főtéren, és láttunk egy nénit, aki márványlapon spagettit nyújtogatott. Mellette az üzletben azt főzték meg frissen, és húsos paradicsomos raguval adták. Vendéglátóinknál, az olasz családnál is az a szokás, hogy a nagymama készíti a vasárnapi ebédhez a tésztát.
Mi is készítünk friss olasz, fehérboros tésztát, és ezek a nyári élmények azt erősítették meg bennem, hogy a legegyszerűbb tészta a legjobb. Nem kell nagy ragu sem hozzá, csak egy kis olíva, fokhagyma, paradicsom, rozmaring, és a frissen készített spagettira a reszelt parmezán. Én legjobban a fehér pizzát szeretem, amelyiken még paradicsom sincs, csak olíva és hagyma.
A tapasztalatainkat természetesen megosztjuk a vendégeinkkel is, az alkalmi étlapokon találkozhatnak nyári élményeinkkel, amelyeket Rosenstein-módra dolgozunk fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://rosenstein.blog.hu/api/trackback/id/tr403384523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása